Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за

...
Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Очакваме да приберем над 6 милиона тона зърно

Над 6 млн. тона е предстоящата годишна продукция от пшеница за 2024 година Това заяви министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов, който даде старт на жътвената акция в границите на самодейността „ Хляб на мира “ в землището на с. Златитрап, област Пловдив.

Той посочи, че по предварителни данни прогнозното произвеждане ще бъде сред 6,1 - 6,3 млн. тона за пшеницата и над 800 хиляди тона за ечемика. Министър Тахов добави, че площите, които се чака да бъдат ожънати през тази година с пшеница са близо 11 млн. дка, а тези с ечемик - към 1,6 млн. дка.

„ Хлебният баланс у нас ще бъде обезпечен. Благоприятните климатични условия все още ни дават убеденост, че качеството на реколтата ще бъде на високо равнище “, безапелационен бе той.

По думите му, не се чака скок на цената на хляба на база предстоящите добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка.
Относно изкупните цени на пшеницата, министър Тахов разясни, че това са борсови цени.

„ Това, което ние вършим посредством регулаторните механизми, е да изплащаме регулярно и в период обезщетителните заплащания към зърнопроизводителите и към секторите в селското стопанство. Това поддържа по неоспорим метод тяхната ликвидност “, добави министърът на земеделието.

Той разясни, че в складовете за предпазване на зърно в страната има свободен размер от към 80%, тъй че " няма да има терзания по прибирането и складирането на новата годишна продукция “, сподели още доктор Тахов.

Министър Тахов съобщи, че страната ни продължава да е важен фактор на интернационалния снабдителен пазар на зърно, експортирайки пшеница за над 30 страни.

„ България е страна с поземлен капацитет, който съм сигурен,че ще продължи да се развива и отсега нататък “, добави още той. Относно квотите за импорт на зърно от Украйна, той изрази вяра, че те ще бъдат непокътнати.

„ Отговорът на този въпрос се надявам да получим на идния Съвет на министрите по земеделие в Брюксел “, уточни още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР