Петимата задържани за купуване на гласове в Несебър, сред които

...
Петимата задържани за купуване на гласове в Несебър, сред които
Коментари Харесай

В Несебър купували гласове като обещавали работа в общината

Петимата арестувани за пазаруване на гласове в Несебър, измежду които е и кметът на града Николай Димитров, обещавали длъжности в общинската администрация на гласоподавалите си. Toва стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура.

На 21 октомври бе обявено, че в Несебър се проверява скица за търговия с гласове. Ден по-късно Централната изборна комисия позволи да бъдат задържани претендентът за нов кметски мандат и претенденти за общински съветници. Според основния прокурор Сотир Цацаров арестите няма да повлияят на изборите.

Досъдебното произвеждане е против проведена незаконна група за осъществяване на закононарушение срещу политическите права - предложение и предоставяне на имотни облаги и парични средства за да склонят гласоподавателите да гласоподават за тях.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров съобщи, че присъщото за случая в Несебър е, че пазаруването на гласове се случва на територията на общината, за която е известно, че не взе участие в реализирането на европейски планове. Около 7000 души са нужни, с цел да може съответният претендент за кмет да бъде определен. Петимата обвинени не са политически ангажирани към нито една от огромните политически сили, а към съдружие на локални предприемачи, които държат да останат в локалната власт непременно, означи Петров.

Петимата обвинени са неосъждани и са трудово ангажирани, а хората, които са подкупвали, са с невисок обществен статус и са адресно регистрирани на територията на общината. Всички обвинени са арестувани за 72 часа и следва да бъде импортирано искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража ". Групата е имала началник, който е провел и направлявал активността на останалите, уточни представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Установено е, че към 20 август един от членовете на незаконната група се срещнал с гражданин на Свети Влас и е изискал да му бъдат обезпечени минимум 400 гласа за локалните избори за избрани претенденти против възнаграждение. Обвиняемият предложил да заплати услугата със сумата от 10 000 лева Свидетелят следвало да откри още четирима души, които да играят ролята на отговорници, за което щели да получат заплащане в размер на 5000 лева, както и влиятелна работа. За самите гласоподаватели била избрана сумата от 100 лв., разкри Милева.

Участникът в незаконната група изискал да му бъде обезпечен лист с гласоподавателите, с цел да се увери, че имената им не попадат в други описи с уговорени гласове. Намерени били отговорници, които изготвили описи с имената на 114 гласоподаватели. На отговорниците били раздадени визитки, които от своя страна следвало да раздадат на гласоподавателите. На гласоподавателите им било обяснено, че трябвало да носят визитките в изборния ден и в тъмната стаичка да погледнат името, за което би трябвало да гласоподават.

При извършени две следващи срещи на бензиностанция един от обвинените предал два пъти по 50 лева на очевидеца от Свети Влас. Те трябвало да се дадат на гласоподавателите и на отговорниците.

Събрани са големи доказателствени материали, разпитани са и 7 очевидци пред арбитър. Претърсени са общо 19 адреса. От тях са конфискувани голям брой материални доказателства, бележници, настолни компютри, мобилни телефони, описи със саморъчно изписани имена на гласоподаватели и бумаги с пропагандни материали. Иззети са и записи от камери за видеонаблюдение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР