Петимата съветници от ГЕРБ в местния парламент на Чирпан излезе

...
Петимата съветници от ГЕРБ в местния парламент на Чирпан излезе
Коментари Харесай

ГЕРБ в Чирпан иска друго име за бул. „Георги Димитров“, Нона Йотова реагира остро

Петимата съветници от ГЕРБ в локалния парламент на Чирпан излезе с предложение бул. „ Георги Димитров “ да се преименува на „ Никола Манев “.
Аргументът им е, че община Чирпан е измежду дребното в страната, които пазят мъчителния спомен от комунистическото минало посредством имената на огромна част от улиците си.
„ Този развой в множеството български градове и села завърши през 90-те години на предишния век. В Чирпан стоим в предишното и като че ли не желаеме да прекрачим внастоящето и в бъдещето. Няма да влизаме в дискусия за Георги Димитров, а и през днешния ден това не е нужно. Времето и историята дадоха своята обективна оценка “, са показали в докладната си съветниците.
Въпреки поръчката им, че няма да влизат в дискусия за Георги Димитров, полемиката към този момент стартира.
Инициатор за това стана депутатът от Българска социалистическа партия Нона Йотова.
В профила си тя разгласява ядосан коментар. Обяснява, че имали забавна преживелица в комисията по просвета и медии в Народното събрание, визирайки получено от общински съветници писмо за преименуването на въпросния бул. в Чирпан, в което пишело казусът да не се идеологизира.
„ Изказах мнението си, по какъв начин макар уважението ми към гения на Никола Манев, няма по какъв начин да не се идеологизира казуса. Става дума за Георги Димитров. Една от най-значимите фигури в международната история! Споменах, че това е следващ случай на замяна на историята. Защото, както е имало национален съд, е имало фашизъм и Георги Димитров е един от най-изявените борци против фашизма в международен мащаб. Казах също, че според Конституцията на България, Парламента, народните представители и комисията по културата не могат да взимат отношение по въпроси на общинските препоръки на градовете. Радвам се, че беше обърнато внимание на думите ми и не се стигна до гласоподаване, което щеше да е нелегално и ръководителя на комисията Вежди Рашидов подреди да не се праща писмо, подкрепящо концепцията. Сега разбирам, че жителите на Чирпан не поддържат тази концепция! Така, че, дами и господа, общински съветници от Чирпан, постъпката ви е меко казано недостойна! “, безапелационна е Йотова.
Всъщност концепцията не е отхвърлена.
От община Чирпан оповестиха, че по този въпрос се провежда публично разискване, което ще се организира на 9 ноември от 11 часа в заседателната зала на общината.
Кой е Никола Манев?
Никола Манев е роден на 28 август 1940 година Запалва се по рисуването от своя татко - арх. Стефан Манев и фамилния другар - живописеца Васил Стоилов. Учи в Художествената академия в София. Заминава за Франция, където еприет да учи в Академията за изящни изкуства в Париж.
“Манев се открива да работи в Париж в ателието си вИл Сен Луи и твори във френската столица повече от 50 години до гибелта си. За това половин столетие обаче постоянно освен е твърдял, само че е и доказвал, че се усеща " кръвно обвързван " с България “, споделя неговият биограф.
„ Може би поради това все търсеше метод, да пусне нови " корени " в родината. През 2000-та година купува Тянковата къща - старинна възрожденска постройка в Чирпан, реставрира я със свои средства и я трансформира в изложба. Къщата дели един двор с къщата музей „ Пейо Яворов “. През есента на 2003 година провежда Есенни дни на културата в Чирпан с награден фонд”, споделя в собствен материал за художника Елена Кръстева.
Никола Манев е създател на над 5000 произведения, огромна част от които са владеене на музеи, публични и частни сбирки в над 30 страни. Има над 165 независими изложения в целия свят. Носител е на премията на френското държавно управление за задгранични художници-стипендианти /1966 г./, на златен орден от състезанието " Шенавар " във Франция и на премията за народна власт на къщата " Форд " в Париж /1968 г./.
Удостоен е с премията " Златен век " - звезда, на българското Министерство на културата. Почетен жител е на гр. Чирпан.
Той е и измежду най-известните донори у нас. Чирпанлии и до през днешния ден си спомнятдалечните 2001 – 2003 година, когато провежда избавителна акция за болничното заведение в града. С помощта на френска филантропична организация Манев докарва техника и съоръжение, след което общинската болница продължава своята работа.
Никола Манев умря на 25 август тази година в Париж. По негово предсмъртно предпочитание той бе заровен в двора на художествената изложба в Чирпан, чийто основател е художникът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР