Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис

...
Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис
Коментари Харесай

The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън приготвят оставките си поради все по-ясно очертаващата се опасност страната да напусне Европейския съюз без съглашение за изискванията на Brexit. Това заяви националният всекидневник The Times, базирайки се на членове на английския кабинет, поискали анонимност, представен от Агенция " Фокус ".
Сред вероятните оставки са тази на министъра за Северна Ирландия Джулиан Смит, министъра на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Ники Морган, министъра на правораздаването Робърт Бъкланд, министъра на опазването на здравето и обществените въпроси Мат Ханкок и генералния прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс.
За напускането им се заговорило на последното съвещание на кабинета, на което петимата предизвестили премиера Борис Джонсън за сериозен риск да бъде подкопано Белфасткото съглашение от 1998г. С него се поставя завършек на спора в Северна Ирландия. Министрите също по този начин изразили опасенията си от дейностите на основния консултант на Джонсън - Доминик Къмингс. Той е прочут още и като основния пълководец на акцията за Brexit. Назначаването му от премиера се посрещна с доста рецензии.
Пред The Times различен член на английския кабинет декларира, че " доста огромен брой депутати ще изоставен партията на торите , в случай че Джонсън прегледа опцията Англия да напусне Европейски Съюз без договорка като основа за неговата тактика за общите избори ". Консерваторите настояват, че ще бъде " доста мъчно " да останат в държавното управление, без да подписват съглашение за изискванията за излизане на страната от Европейски Съюз.
Обединеното кралство трябваше да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година, две години след писменото уведомление за овакантяване на Общността, напомня изданието. Въпреки това, членове на Камарата на общините на английския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за изискванията на Brexit, реализирано сред Брюксел и държавното управление на към този момент някогашния министър председател Тереза Мей. В резултат на това Европейски Съюз се съгласи да отсрочи Brexit, първо за април или май, по-късно за 31 октомври, а Мей бе принудена да подаде оставка, откакто не съумя да изведе страната от задънената улица. Джонсън, който я размени, упорства страната да не желае от Брюксел нови отлагания и да напусне Европейски Съюз не по-късно от 31 октомври със или без договорка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР