Петчленен състав на ВАС потвърди частично решението на тричленния за

...
Коментари Харесай

ВАС окончателно отмени част от текстовете в Наредба Н-18

Петчленен състав на Върховен административен съд удостовери отчасти решението на тричленния за анулация на част от текстовете в противоречивата Наредба Н-18 на Министерството на финансите. е дефинитивно и е по делото, което беше заведено през лятото на 2019 година от Българската стопанска камара и още над 40 бизнес организации и компании.

" Тази разпоредба е към този момент толкоз объркваща и тежка - едни разпореждания са анулирани от Върховен административен съд и основават правни дупки, други текстове са неразбираеми. Би било доста по-целесъобразно да се пренапише. Мисля, че към този момент се работи в тази посока, тъй че да се реализиран целените резултати на тази разпоредба, а точно да се усили събираемостта без да се пречи на бизнеса да работи ", споделя адв. Валентин Савов от БСК.
Какво се трансформира
На първа инстанция съдът анулира член 3, алинея 16, член 16, алинея 3, член 38, алинея 4, член 52б, член 52 г, член 52д, член 52и, член 52к, алинея 2, член 52н и Приложение № 34 и 35 от наредбата. Министерството апелира решението, а в това време част от текстовете бяха изменени ( това са член 52б, член 52 г, член 52д, член 52и и член 52к, алинея 2 и по този начин анулацията им не е доказана и от петчленния състав на съда.

Тези оспорени редакции в Н-18 са в огромната си част механически и всъщност съдът резервира наредбите за СУПТО и условията за електронните магазини, въведени с други промени в наредбата. Междувременно Министерството на финансите направи СУПТО режимът пожелателен, само че това костваше на компаниите милиони, както и двугодишни непрекъснати полемики сред приходната организация и бизнеса и кръпки по наредбата (която е над 260 страници с над 40 приложения). Въпреки всичко това фирмите са на мнение, че към момента има прекалено много компликации към нормативния акт и по тази причина упорстват той да бъде пренаписан.

Върховен административен съд удостоверява и част от изводите на по-долния състав на съда - че при въвеждането на противоречивите условия към бизнеса за отчитане на оборотите в Наредба Н-18 страната не е спазила инструкция за съобщение на Европейски Съюз, а Национална агенция за приходите не е изготвила реалистична предварителна оценка за разноските, които ще има бизнесът, с цел да отговори на новите правила.
" Демократична България " предлага всички условия към софтуерите да отпаднат
Междувременно депутати от " Демократична България " са внесли промени в Закона за Данък добавена стойност, с които на процедура оферират страната да не може да постанова условия към софтуерите за ръководство на продажбите (СУПТО) през Наредба Н-18.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР