Петър Владимиров и Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат посочиха

...
Петър Владимиров и Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат посочиха
Коментари Харесай

Таксиметрови шофьори: С 30% трябва да вдигнем цената, за да има таксита в София

Петър Владимиров и Красимир Цветков от Националния таксиметров профсъюз показаха проблемите пред сектора

Нов скок в цените на такситата от нова година - това предвиждат от сектора поради рекордно високата цена на метана. Само за месец той е поскъпнал с 47%.

Предвид цената на метана, с колкото и да скочат таксиметровите услуги, ще е незадоволително. " Таксиметровите водачи изнемогват, към този момент работим на загуба. Надяваме се да се вслушат и с 30% да повишим цената, с цел да има таксита в София ", съобщи в Петър Владимиров от Националния таксиметров профсъюз.

" 50% от оборота на таксиметровия водач отива в гориво. Не слагаме застраховки, налози и наем на коли. За водача остават едни 20% ", настоя той.

" Това са шокови ограничения, само че нашият отрасъл е подложен в обстановка, в която не може да управлява независимо своите цени. От момента, в който въведохме актуалната цена, при нас скокът е 400%. Пет години действаме в условия на нелоялна конкуренция и нерегламентирани транспорти ", сподели на собствен ред сътрудник му Красимир Цветков.

Двамата показаха, че от предходната година до март месец 2022 г. в София има с към 30% по-малко таксиметрови коли. Има действителна заплаха столицата да остане без таксита, защото внезапно са скочили и наемите на самите коли, сигнализираха гостите от Националния таксиметров профсъюз.

По думите на Владимиров и Цветков пред сектора е заложен още един голям проблем, този с касовите апарати в такситата - по какъв начин тъкмо би трябвало да бъдат изменени и какво би трябвало да се смени. Те прибавиха, че мярката с отстъпка от 25 ст. на литър гориво не работи за такситата.

Столичната община е поискала информация колко таксита се движат на метан в София - става известно, че това са 85% от колите.

" Сега доста от сътрудниците преработиха колите, това обаче е скъпо упражнение. Вместо метан, поставят пропан-бутан ", означи Владимиров.

Оказва се обаче, че не всяка кола може да бъде модифицирана, тъй като се губи гаранцията ѝ. Сериозен е казусът и с документирането на преправянето.

" В КАТ не е очакван механизъм да бъде въведено трето гориво. В момента, в който на метановия автомобил му сложиш газова уредба и отидеш да я узакониш, автомобилът става на бензин или на пропан-бутан. Има административни спънки, тук е ролята на ДАИ и КАТ. От един месец се опитваме да намерим отрасловия министър, само че нямаме контакт ", сподели още Цветков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР