Петър Илиев, който е предложен сега за вътрешен министър, беше

...
Петър Илиев, който е предложен сега за вътрешен министър, беше
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Петър Илиев беше обсъждан за премиер

Петър Илиев, който е препоръчан в този момент за вътрешен министър, беше обсъждан като вид за министър председател, само че на по-ранен стадий. Това разгласи в изявление за Би Ти Ви зам.председателят на партия " ИТН " Тошко Йорданов. Само преди три дни различен фактор в Има Такъв Народ - Филип Станев, разгласи, че Илиев въобще не е обсъждан за премиерския пост и че Пламен Николов е бил любимецът незабавно след отдръпването на Николай Василев. " Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой различен ", сподели той. Ден по-рано Николай Хаджигенов съобщи, че Илиев е бил коментиран по време на среща сред Има Такъв Народ и ИБГНИ и откакто те са споделили, че няма да го поддържат, е бил отдръпнат. Сега Тошко Йорданов признава, че Илиев е обсъждан, само че твърди, че това е станало доста по-рано, а не в последния миг.

Министрите в кабинета на „ ИТН “ бяха определени по експертиза, разгласи още зам.шефът на Има Такъв Народ. „ Те са взели участие в експертните групи на Има Такъв Народ и са работили по редица въпроси три години. Слави Трифонов не се бърка в работата на експертните комисии. Той не споделя кой специалист става, това го виждаме в процеса на работа “, сподели Йорданов и уточни разликите сред Има Такъв Народ и ГЕРБ в това отношение: „ При ГЕРБ имаше политически министри, които нищо не разбираха от работата на министерствата, които ръководеха. При нас е друго “.

Той акцентира, че съставът на проектокабинета е бил показан на парламентарната група на Има Такъв Народ. „ Как си представяте парламентарната група да е срещу своите министри, множеството от които даже са депутати от Има Такъв Народ “, сподели Йорданов.

Той подсети, че България не е министър-председателска република, по-голямата тежест е в Народното събрание. „ Премиерът ще се регистрира пред Народното събрание, престанете да мислите със щампите на Бойко Борисов. Не сме премиерска република “, повтори Тошко Йорданов.

По отношение на избора на Петър Илиев за вътрешен министър, той сподели: „ Петър Илиев е прелестен правист. В диалози със експерти разбрахме, че би трябвало външен юридически взор към работата на Министерство на вътрешните работи, а по секторите там ще има експерти “. 

По отношение на изявленията на служебния стопански министър Кирил Петков, че не е очаквал офанзива от Има Такъв Народ, Тошко Йорданов акцентира, че Петков е трябвало да отговори съответно на въпросите на господин Каримански. „ Асен Василев също вижда дългата ръка на Движение за права и свободи на всички места, в това число и в Лондонския съд “, добави той.

Йорданов разяснява срещите през вчерашния ден с Народното събрание с трите партии – Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “. „ Ние ги поканихме да им представим кабинета. Не е имало реакции и въпроси по кабинета. Ние не водихме диалози по състава “, сподели той.

Според него тематиката за съглашение е много преекспонирана и се употребява от политиците, които нямат какво да кажат. „ Експертните срещи по тематики бяха избрани от тях. Те желаеха да си изяснят какво предлагаме ние. По голяма част от целите сме на едно мнение “, сподели Йорданов.

На въпрос за какво през вчерашния ден Христо Иванов и Атанас Атанасов не са били на срещата и какъв знак е това, Йорданов отговори: „ Попитайте тях за какво не са участвали. Отказахме се да разчитаме знаци от „ Демократична България, тъй като един ден излъчват един знак, а на идващия различен “. Той съобщи, че не схваща каква инсценировка може да има в една информативна среща, както я дефинира Христо Иванов.

Тошко Йорданов счита, че не всички мостове са изгорени сред тях и „ Демократична България “. „ Това ще стане ясно на самото гласоподаване. Ние имаме съвпадане в дълбоката правосъдна промяна, която е тяхната цел на живота. Имаме безусловно съвпадане при закриване на спецсъдилищата, при закриване на бюрото на основния прокурор. Съвпадение имаме и при обществената и финансовата политика “, добави той.

По отношение на Движение за права и свободи Йорданов сподели, че са имали единствено опознавателна среща, на която са показали програмата на Има Такъв Народ. „ Не сме преговаряли с Движение за права и свободи. Нямаме общи цели с Движение за права и свободи, нямаме предпочитание да вършим коалиция с тях, разминаваме се по-много доста неща. Не виждаме никакъв смисъл с толкоз друг обект да водим каквито и да било диалози. Не е обикновено без доказателства да се тиражират клюки “, съобщи той.

„ Ние не участваме в сделки, всички като се изключи нас са някакви някогашни “, сподели Тошко Йорданов. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР