Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД От известно време пазарните участници гледат

...
Петър Драмов"УниКредит Булбанк" АД От известно време пазарните участници гледат
Коментари Харесай

Пазарите попаднаха в мъртво вълнение

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк " АД

От известно време пазарните участници гледат безучастно излизащите отрицателни данни за положението на водещите международни стопански страни и не виждат мотив за оптимизъм.

Инвеститорите обаче преценят бъдещето и преценят рисковете и момента, в който да излязат на къса или дълга позиция, водени най-много от упованията за смяна. В взаимозависимост от упования интензитет и миг на хипотетичното изменение на пазарните условия, те взимат своето решение. Вече цялостен месец обаче те с е люлеят в мъртво неспокойствие, което не им дава опция да поемат самодейност. Ставаме очевидци на моментни дневни придвижвания, само че липсва импулсът за вдишване на ясна и осъзната пазарна посока.

ФЕД разгласи, че чака ниските лихви да се ползват още дълго време и в добавка те ще налеят един трилион $ в опита да преведат Съединени американски щати безболезнено през върлуващата пандемия, която все по-отчетливо се отразява и на стопанската система.

Новите ваксини против COVID-19 никнат като гъби. Те обаче не са панацея, тъй като се оказва, че първият вариант към този момент минава, само че се задават нови. Фармацевтичната промишленост процъфтява, а останалите промишлености затъват.

Водещите борсови показатели, които са най-прецизният барометър за пазарните настроения, регистрират безветрие. Американският Dow Jones Industrial Average и немският DAX не регистрираха никакви забележителни придвижвания през миналата седмица. Азиатският пазар беше малко по-активен, там японският NIKKEI и китайският CSI300 се покачиха умерено, надлежно с по 2 и 3% на седмична база.

Черното злато - нефтът, също заседна на равнището от 45 $ за барел. Подобно е ситуацията и с благородния метал - златото, което се търгува при 1800 $ за тройунция, само че през последните дни регистрира тревожни импулси за ново покачване.

Двойката евро/долар най-сетне проби равнището от 1.2 $ за евро. Европейската валута нарастна до равнищата отпреди съвсем три години.

Държавните облигационни излъчвания на страните от Централна и Източна Европа също останаха релативно спокойни на фона на протичащото са на международните финансови пазари. Полските еврооблигации нарастнаха с едвам 6 евро цента, само че тези на Румъния и на Унгария изгубиха по 13 и по 38 евроцента.

Ценовите придвижвания при българските еврооблигации бяха още по-незабележими - от едвам 3 до 10 цента. Ето за какво и носената от тях рентабилност остана на процедура без изменение по отношение на миналата седмица. Най-дългосрочните ни излъчвания - с падежи през 2050, 2035 и 2030 година, се търгуват на позитивна територия и носената от тях рентабилност е надлежно 1.27%, 0.77% и 0.32% на годишна база. Останалите ни бумаги - с падежи 2028, 2027, 2024, 2023 и 2022 година, стъпиха на алена територия, носейки негативна за купувача рентабилност надлежно от минус 0.03%, минус 0.12%, минус 0.36%, минус 0.39% и минус 0.38% на годишна база.

Държавният бюджет регистрира недостиг за първи път от доста време насам и главната причина за това е върлуващият вирус и ограниченията против него, от които страда най-вече бизнесът. Неработещата стопанска система не генерира артикули и услуги, което пък носи по-малко данъчни доходи в хазната. Негативният резултат към този момент е налице.

Министерството на финансите със несъмнено няма да прибегне до реализирането на нови излъчвания от държавни скъпи бумаги за попълването на бюджетната дупка, тъй като тя е пренебрежимо дребна. Очакванията са още при започване на идната година обаче да станем очевидци на оживление на първичния пазар на държавни скъпи бумаги (ДЦК).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР