Пет зашеметяващи нови изображения от телескопите на НАСА

...
• Нейната рентгенова обсерватория Чандра, която е специално проектирана да
Коментари Харесай

• Нейната рентгенова обсерватория Чандра, която е специално проектирана да заснема изображения на експлодирали звезди, материята около черни дупки и клъстери от галактики

• Много големият телескоп (VLT), действително управляван от Европейската южна обсерватория в

• The , който преди е предоставял невероятни гледки на , , и

Всички могат да наблюдават междузвездни обекти в светлина, невидима за човешките очи, като инфрачервена и радио, с присвоени след това на данните цветове, които можем да възприемем.

НАСА нарече най-новите си снимки „страхотната петорка“ – и е лесно да се разбере защо.< /p>

Галактически център

Самият център на нашата галактика Млечен път е на около 26 000 мили от Земята.

Той съдържа свръхмасивна черна дупка, свръхнагорещени облаци газ, масивни и неутронни звезди – всички видими в различни цветове от оранжево до лилаво благодарение на обсерваторията Чандра.

Остатък от супернова на Кеплер

Това е всичко, което е останало от звезда бяло джудже, починала в термоядрен взрив, забелязан за първи път от звездобройци на Земята преди около 400 години.

Изображението по-долу е дело не само на един телескоп, а на няколко: синият бит показва взривната вълна, която разкъса космоса след детонация и е заловен от Чандра; синьо-зеленото и жълтото показват получените отломки, уловени от космическия телескоп Хъбъл; и инфрачервените данни са от пенсионирания космически телескоп Spitzer.

ESO 137-001

Тази галактика може да няма толкова забавно име като нашия Млечен път, но има някои страхотни характеристики .

Докато се движи през съзвездието Australe Triangulum със скорост 1,5 милиона мили в час, той оставя две опашки след себе си, направени от прегрят газ, който Чандра открива с помощта на рентгенови лъчи и изображения в синьо. Червените частици, които можете да видите, са водородни атоми, уловени от VLT.

NGC 1365

В центъра на тази галактика се намира свръхмасивна черна дупка, захранвана с постоянен поток от материал, включително горещ газ.

Част от това можете да видите тук в лилаво, отново благодарение на Чандра. Картината е смесена с инфрачервени данни от космическия телескоп Джеймс Уеб, наблюдавани в червено, зелено и синьо.

Vela Pulsar

Това е следствие от колапс на звезда и експлодира, изпращайки буря от частици и енергия в космоса.

Светлосиньото в това изображение е от Imaging X-ray Polarimetry Explorer на НАСА (IXPE на неговите приятели), жълтото е чрез Хъбъл, а лилавото идва от Чандра.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР