Пет училища в Бургас и 10 детски градини са одобрени

...
Пет училища в Бургас и 10 детски градини са одобрени
Коментари Харесай

Класна стая на открито – решение или допълнение



Пет учебни заведения в Бургас и 10 детски градини са утвърдени и ще получат средства за основаване на класни стаи навън и разнообразни екозони за образование измежду природата.

Може ли класната стая навън да бъде решение както за учениците, по този начин и за учителите?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Йорданка Ананиева , зам.-кмет по образованието в Бургас.

“Досега, в по-голямата част от случаите, тези занимания бяха ориентирани по-скоро в играта, в сравнение с в ученето. Сега моделът, може би в резултат на дългото време, през което сме затворени, е от позиция на образованието. Създават се разнообразни благоприятни условия на образование навън.

Т.нар. “класни стаи “ съставляват една обособена среда за избран клас с дъска, с благоприятни условия за изнесено образование на открито. В учебните заведения и в детските градини това са разнообразни просветителни кътове, някои от тях свързани с математиката. Има сметало навън. Различни интерактивни игри с букви, действия, свързани с познаване на околната среда – биоградини, запознаване с другите растения и грижата за тях. Този модел се оказва много сполучлив. “

Концентрацията на вниманието

“Това е една опция и една опция, никой не е споделил, че в тези класни стаи ще учи целият клас от заран до вечер. Но това е една опция, която усъвършенства концентрацията на вниманието, тъй като предлага друг модел. Стоенето в класната стая на една място, при една и съща среда, макар че в Бургас се употребяват и доста интерактивни технологии, в това число и от първи клас и в началното обучение. Но новата опция, обвързвана с работа измежду природата, е опция и може да се употребява по разнообразни часове. “

 171ou.bg Темата разяснява в “Нашият ден “ и  Канелия Костова , шеф на учебното заведение 171-во ОУ “Стоил Попов “ в Нови Искър, което има максимален опит с използването на класни стаи навън.

“Имаме две класни стаи, построени в нашия двор, който е задоволително огромен за това. Едната действа от месец септември. Когато изготвяхме нашия проект за образование в условия на ковид и трябваше да се съобразим с противоепидемичните ограничения, взехме решение, че времето в междучасията от 15 мин. е малко, с цел да бъдат учениците навън и с цел да осъществим всички условия. Решихме да създадем една класна стая навън.

Тя се състои от пет дребни къщички. Във всяка от тях има място за пет ученика. Спазени са всички условия на РЗИ за разстояние на учениците. Ситуирани са по този начин, че от всички тях да се вижда образователната дъска, ситуирана начело. В подобаващите атмосферни условия, есента, учениците ни организираха образование навън.

Знаете, че най-силното оръжие на учителя са думите и диалозите с учениците. Моите сътрудници организираха авансово такива диалози. Обясниха, че повече време ще бъдем на открито, тъй като това се постанова и поради запазване на здравето на учениците. Че те би трябвало да бъдат оптимално съсредоточени и съсредоточени, тъй като би трябвало да се преподава образователен материал и той би трябвало да се научава. Така че нашите терзания доста скоро отшумяха. “

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР