Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са спестили поне

...
Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са спестили поне
Коментари Харесай

Под чадъра на институциите: Централи, свързвани с Христо Ковачки, спестяват близо 74 млн. евро

Пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са икономисали най-малко 74 691 047 евро за пет години като са редуцирали доста в отчетите си данните за изхвърляните в атмосферата парникови газове, настояват от Екологичното съдружие „ За Земята “.

„ Топлофикация–Перник “, „ Топлофикация–Сливен “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД са скрили общо 1 957 682 тона въглероден диоксид с разнообразни механически начини под носа на виновните институции. Това са заключенията на експертния отчет „ Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: по какъв начин несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга „ Ковачки “ изработен по поръчка от Екологичното съдружие.

Анализът излиза единствено ден, откакто Европейската прокуратура разгласи, че организира огромна акция за осъществени измами за милиони евро, свързани с недеклариране на излъчвания на парникови газове .

Докладът обгръща годините сред 2017 и 2021 година и употребява само обществено налични данни за употребяваните количества горива, емисионните фактори и излъчванията на парникови газове на инсталациите . Забелязват се съществени несъответствия, които биха могли да ни наведат на мисълта за институционален чадър над притежателите на централите. Докладът ще се употребява от Европейски Съюз „ За Земята “ като сигнал към институциите — Изпълнителна организация по околна среда и Българска работа по акредитация.

Тецовете рапортуват разнообразни данни на другите държавни органи и остава усещането, че липсва каквато и да било връзка сред тях, даже сред отделите в границите на една и съща институция — Изпълнителната организация по околна среда. В отчетите за парникови газове, подавани към организацията, тецовете рапортуват редуцирани количества употребявани горива и въглероден диоксид , което понижава разноските им за въглеродни квоти — наложително изискване за работа на замърсяващи производства като тецовете на въглища. В данните към Държавната комисия по водно и енергийно контролиране, от които зависи определянето на цената на електрическата енергия, участва доста по-голямо количество горива .

Друг метод за „ понижаване “ на излъчванията е посредством докладване на емисионни фактори , които са прекомерно ниски спрямо други площадки в България, както и в съпоставяне със приетите интернационалните фактори за този тип гориво. Има случаи на докладвани данни за горива и топлопроизводство с коефициент на потребна активност на инсталациите по-висок от 100%. Това е механически неосъществимо и също води до докладване на по-ниски излъчвания от действителните. Например, в случай че се одобри за правилно докладвано от „ Топлофикация–Сливен “ ЕАД употребявано количество биомаса за задачите на годишния отчет по околна среда през 2021 година, ще се окаже, че КПД на котлите е 337%.

„ Попитахме способените институции дали са открити пропуски в отчетите на тези централи и те ни осведомиха, че са наложени епизодични санкции за изгаряне на неразрешени горива в порядъка на няколко хиляди лв.. Предвид резултатите на проучването, направено въз основа на информацията, тествана от тези институции, това приказва за доста тежка форма на безучастие “ , разяснява юрист Регина Стоилова.

Спестяването на част от излъчванията в подаваните от тецовете данни е невероятно да се случи без съдействието на фирми-верификатори на излъчванията . В случая това са ГРИЙН ЕНД ФЕЪР АД — за отчетите до 2018 година и Джи Ем Ай Верифай ЕООД — от 2018 година нататък. Следите на същинските притежатели на ГРИЙН ЕНД ФЕЪР АД се губят, защото сдружението е записано с акции на предявител — т.е. същинският притежател е незнаен. Въпреки това Българската работа по акредитация, която следи за независимостта на фирмите-верификатори , е издала и поддържала в течение на повече от 10 години документ за акредитация на сдружение с неразбираем притежател. ГРИЙН ЕНД ФЕЪР престава да бъде верификатор на инсталациите точно в годината в която сменя типа на регистрацията си – 2019 година За собствеността на верификационните органи и рекордно ниските излъчвания се приказва и в отчета на „ Грийнпийс “-България Осемте кръга на Въглищната империя на „ Ковачки “.

Централите на въглища от кръга „ Ковачки “ са известни със систематичните си нарушавания , като надвишават или изгарят горива, за които нямат разрешителни – биомаса и RDF. Например, в Топлофикация Сливен през 2021 година количеството докладвана биомаса в отчета за парникови газове е 203 пъти по-високо от позволеното. Централите са глобени за това, само че „ облагите “ от нарушаванията са по-високи , откакто централите не престават да редовно да нарушават разрешителните си.

Докато отчетът демонстрира обилни несъответствия в докладваните излъчвания , една от цитираните в него централи — Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, даже упорства в общественото пространство, че е тръгнала по пътя на зеления преход и даже инициира платформата: „ От кафяво към зелено — From Brown To Green “. Но шампионата в данните за недекларираните парникови излъчвания и въглеродни квоти приказват за напълно разнообразни планове.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР