Пет строителни фирми, включително държавната Автомагистрали, са глобени от Дирекцията

...
Пет строителни фирми, включително държавната Автомагистрали, са глобени от Дирекцията
Коментари Харесай

Държавата се глоби за незаконно строителство на магистрала "Хемус"

Пет строителни компании, в това число държавната " Автомагистрали ", са санкционирани от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) за общо 55 хиляди лева за нелегално строителство на лотове 4 и 5 от автомагистрала " Хемус ", заяви. За тези лотове са изплатени 212 млн. лева задатъци, тъй че санкциите са нищожно дребни.

" Автомагистрали " е формалният реализатор на построяването на " Хемус ", като има директни контракти с пътната организация. Фирмата обаче употребява частни компании за подизпълнители, въпреки че инхаус процедурата, по която подписа контракт с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), не разрешава такива.

" Издадените от ДНСК 11 броя наказателни постановления за откритото нелегално строителство в сектори 4 и 5 от Автомагистрала " Хемус " са обжалвани по правосъден ред, като към сегашния миг няма постановени правосъдни решения по същите и наказателните постановления не са влезнали в действие ", разясниха документално от строителната дирекция за " Капитал ".

Освен държавната " Автомагистрали " измежду санкционираните компании са АБ, " Парсек груп ", " Автомагистрали Хемус " (с ново име " Витез проспект " ) и " Водно строителство ", дадоха отговор от ДНСК. Тези четири компании имат контракти с държавното сдружение за работа по сектори 4 и 5. " Автомагистрали " подписа основните огромни контракти за 3.3 милиарда лева с Данък добавена стойност с АПИ надлежно през 2018 и 2019 година

В началото на януари 2023 година служебният районен министър Иван Шишков и негови сътрудници от районното министерство направиха презентация, отдадена на противозаконното строителство при държавни инфраструктурни обекти.

От нея стана известно, че 5.3 км път от лот 4 са построени без утвърдени планове и без издадено позволение за градеж, и то до стадий полагане и валиране на настилка от трошен камък дружно с водостоци под него и трите подлеза. На още 2 км са били осъществени изкопни работи и се построяват още три водостока. На още близо 9.3 км е било осъществено лишаване на хумусния пласт. На лот 5 пък без утвърдени планове и без издадено позволение за градеж са осъществени изкопни работи на 1.25 км. На още 7.15 км е лишен хумусният пласт.

Повече четете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР