Пет служебни кабинета назначи до този момент президентът Румен Радев.

...
Пет служебни кабинета назначи до този момент президентът Румен Радев.
Коментари Харесай

Заръките на Радев към петте му служебни правителства - как се промениха във времето

Пет служебни кабинета назначи до този миг президентът Румен Радев. Негов предходник не е имал сходна отговорност.

На два пъти Радев заложи на едни и същи служебни министър председатели. Така един мандат изкара Огнян Герджиков, а по два Стефан Янев и Гълъб Донев, който от през днешния ден подхваща втория си.

Как се трансформираха дилемите и целите, които поставяше президентът пред своите министри през годините от 2017 до 2023? С две думи - съгласно политическата обстановка и интернационалното състояние.

Ако държавното управление на проф. Герджиков се концентрира главно в организацията на изборите и българското председателство на Европейски Съюз, само че не и върху проверката на кабинета " Борисов ", въпреки това да изиска Радев, то идващите три служебни държавни управления се концентрираха върху това да вадят на бял свят схеми, покупко-продажби, нарушавания и вреди, наследени и неосветени. Това искаше от тях президентът и те го правеха - Стефан Янев бореше наследството на Бойко Борисов, само че и пандемията от ковид, Гълъб Донев - това на Кирил Петков, само че и рисковете от войната в Украйна.

Наред с демонтажа на модела ГЕРБ, оръжейните и газови покупко-продажби на четворната коалиция, четвъртото служебно държавно управление изтегли най-късата съчка. В неговия мандат към този момент се водеше война и енергийната рецесия повлече инфлацията, а за похлупак преля и мигрантска вълна. И тъй като кабинетът " Донев 2 " се оправи, съгласно президента, разумно на старта на кабинета " Донев 3 " имаше повече похвали, в сравнение с слагане на нови задания, повече пожелания за последователност, в сравнение с формулиране на нови цели.

И въпреки всичко, пред петия длъжностен кабинет на дневен ред бе сложено обедняването на жителите - това изведе във фокуса му президентът в очакване на следващите предизборни офанзиви към неговите министри.

Да си напомним и по какъв начин еволюираха президентските цели, трансформирали се в задания пред петте му служебни кабинета.

Първи кабинет: Организация на вота, на българското председателство на Европейски Съюз и проверка на кабинета " Борисов 2 "

Организиране на почтен избор, на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и проверка на завареното бяха главните задания, които президентът формулира в този ред пред с министър председател Огнян Герджиков и на 27.01.2017 година Тогава той беше и най-пестелив откъм листата с предписание, които трябваше да изпълнят служебните му министри и най-предпазлив в изрече, евентуално тъй като му беше и за първи път.

" Основна задача на служебното държавно управление е организирането, подготовката и провеждането на свободни и почтени избори. Те би трябвало да разрешат на българските гласоподаватели да заявят ясно своята воля. Служебното държавно управление би трябвало да предприеме всички нужни ограничения за недопускане на изборни операции и дейности, опорочаващи изборния развой. ", поръча Радев на Герджиков.

" Другата значима задача пред служебното държавно управление е подготовката за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще бъде в първата половина на идната година ", беше втората задача, като назначи и специфичен вицепремиер за тази цел - днешната шефка на " Булгаргаз " Деница Златева. " Това председателство е освен предизвикателство, само че и голям късмет за страната ни, освен да показва водачество, само че и да съобщи и отстоява нашите цели ", сподели той.

 БТА

Радев не пропусна да поръча кабинетът " Герджиков " да направи проверка на кабинета " Борисов 2 ".

" За да продължи напред, служебният кабинет първо би трябвало да направи разбор на това, което заварва в страната. Ще упорствам при определяне на случаи на порочни практики в ръководството, довели до ощетяване на страната, тези случаи да бъдат осветлени и прекъснати. Ще проследявам от близко за нулева приемливост на служебното държавно управление към случаите на корупция. ", настоя президентът.

Втори кабинет: Демонтаж на наследството, проверки и битка с корупцията и ковид

Дойде ред и на, показан на 12 май 2021 година, във към този момент напълно нова политическа конюнктура, след огромни и дълги митинги от лятото на 2020, които алегорично Радев поддържа с вдигнат пестник. Протестите не съумяха да смъкват кабинета, само че след тях към този момент акцентът в листата от задания пред служебните министри, който сложи Радев, беше проверката на ръководството на ГЕРБ - този път изведена като първостепенна. Едва след оправянето с " тежкото завещание " следваше задачата кабинетът на Стефан Янев да провежда почтени избори. И тъй като президентският секретар поемаше кормилото на страната посред пандемия, президентът му разпореди поръката да подреди " хаоса с имунизацията ". Тук към този момент измежду поръченията на президента за първи път попада и Планът за възобновяване и резистентност.

" Предстоят ни тежки месеци, тежко завещание и засилена опозиция от силите на статуквото. В тази конюнктура пред този кабинет стоят значими задания - да подсигурява естественото действие на страната, да организира почтени избори, обявявайки война на купения избор, да разкрие истината за предходното ръководство, доколкото е допустимо в границите на 2 месеца. Отиващото си държавно управление изцеди хазната със противоречиви планове и безразборни разходи, остави без поддръжка пенсионерите, медиците и бизнеса, като не внесе актуализация на бюджета. Вие, уважаеми министри, ще би трябвало да положите оптимални старания, с цел да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко ръководство. Да въведете ред в оправянето с пандемията, да спрете хаоса с имунизациите и най-важното - да вземете тежкото решение да внесете Плана за възобновяване и резистентност, създаден в секретна конюнктура от бившето държавно управление без ясни критерии и отхвърли да го внесе в европейските институции ", съобщи Румен Радев.

 Снимка: Булфото

Трети кабинет: Продължение на започнатото и подсилване на държавността

После Стефан Янев получи президентското доверие за повторно да бъде длъжностен министър председател, към този момент в, показан на 16.09.2021 година в Гербовата зала на " Дондуков " 2.

Задачите не бяха по-различни от поставените от президента през май. Самият Радев оцени позитивно осъществяването им за изтеклите месеци до септември и похвали кабинета Янев 1 за основното - че е върнал доверието на жителите в институциите.

" Можем да погледнем с задоволство през месеците, през които носихме отговорност. Правителството разкри тежкото завещание, осветли и пресече голям брой корупционни схеми, приключи рекета върху бизнеса, упражняван от предходното ръководство, усъвършенства се Планът за възобновяване и резистентност, провежда присъственото образование в учебно заведение ", регистрира президентът.

Новите задания бяха продължение на старите. Отново с предизвестие за клопките на наследството от последното ръководство на ГЕРБ и съпротивата на статуквото.

" Върху вас ще се изсипят следствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и непросветеност в разнообразни области, като да вземем за пример рецесията в енергетиката и цената на тока, хаоса и неналичието на правда в пътното строителство, които лишиха хиляди почтени служащи от заплати. Аз чакам от вас с изключение на укрепването на държавността и организирането на почтени избори, следващите ", обърна се Радев тогава към Янев, който за повторно щеше да бъде длъжностен министър-председател ", сподели Радев.

" Ще ви провеждат митинги, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на остарялата власт. Но вие към този момент доказахте, че имате темперамент освен да се изправите против тежкото завещание, а и да работите за бъдещето на България ", похвали служебните си министри президентът

" Очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите избори, да продължавате с разсъдъци стъпки за излизането от рецесията, да работите със смисъл за бедните и слабите, да набележите явен небосвод за ускорено развиване и рационализация на страната. В този комплициран миг моят избор още веднъж е върху вас ", обърна се към Янев президентът четири месеца след първото му предопределение за министър председател.

Четвърти кабинет: Кризата с газа, войната и още веднъж Планът за възобновяване

На 2.08.2022 година се роди, към този момент с министър председател различен негов секретар - Гълъб Донев.

" Това е, което назначавам в осъществяване на Конституцията. На вас се пада отговорността да се справите с провокации, които бяха спестени на предходните три служебни кабинета - социална отмалялост от острото политическо показване, вихрещи се инфлация и обедняване, непостижими цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял публичен снабдител, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се митинги на разнообразни браншови организации, липса на готови закони по Плана за възобновяване и резистентност и забуксувала правосъдна промяна. Вие поемате отговорност за България в сложен миг за страната ни. На този обезпокоителен декор вашето главно предизвикателство е обвързвано със сигурността. Напрежението на Балканите още веднъж се повишава. Рискът войната да обхване нови територии е действителен. Глобалната енергийна рецесия неизбежно ще изостри общественото напрежение в идните месеци.

 Снимка: " Булфото "

Служебният кабинет би трябвало да се води от два значими целта - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата активност би трябвало да бъдат ползите на елементарния консуматор и на българската стопанска система ", обърна се към служебните министри Радев.

Държавният глава обаче бе безапелационен, че главната задача пред служебния кабинет е организирането на парламентарните избори.

" Управлението на страната изисква подготвеност, опит, отговорност, хладнокръвие и диалогичност. Затова и моят избор за длъжностен министър-председател се спря на Гълъб Донев ", аргументира се Румен Радев.

Пети кабинет: Бедността и повишаването на живота, във фокуса - проблемите на жителите

Бедността и повишаването на живота се трансформира в акцент за петия, финален към този момент кабинет на Румен Радев. Той избра още веднъж да го оглави Гълъб Донев и освен - остави по местата им всички министри като се изключи един - този на културата Светослав Минеков. Този път нямаше посочено тежко завещание и проверка, с която да се борят служебните министри, тъй като наследяват сами себе си, а и президентът ги похвали по всички линии. Но най-много - че са съумели да спрат " свободното рухване на страната ".

" Основните цели би трябвало да бъдат ориентирани за гарантиране на покупателната дарба на българските жители и битка с обедняването, поддръжка на най-уязвимите, ограничение на монополите и спекулата, възстановяване на изискванията за икономическо развиване, поддръжка на родните производители и привличане, и то нападателно, на задгранични вложения. Основна задача на държавното управление е подготовката на почтени и транспарантни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон ", поръча на Радев на церемонията в Гербовата зала на 3.02.2023 година

" Очаквам работата по плановете за рационализация да продължи да се развива ", сподели президентът, като продължи да изрежда и укрепването на границата, битката с престъпността, финансовите закононарушения, наркоразпространението и беззаконието по пътищата. Той добави и работата по правосъдната промяна, градежа на националната детска болница и подготовката за снабдяване на въздушни коли за спешна помощ за Спешна помощ.

" Аз чакам вие да развивате постигнатите ни триумфи в европейската интеграция ", продължи да формулира дилемите Румен Радев и по тематиката за Шенген.

" Безпрецедентната динамичност на световните стопански и политически процеси не значи, че България би трябвало да бъде обречена на безвремие. Затова аз чакам решенията, които вземате, да бъдат в полза на българските жители, да бъдат рационални, ясно обосновани и да поставят една добра основа, върху която да стъпи идващото държавно управление. ", заключи президентът.

 Снимка: Булфото

Разбира се, подготовката на парламентарния избор наложително откри място в листата - задача, която не е дефинирана единствено от Радев, а на първо място от заложената роля на един длъжностен кабинет по Конституция.

" Основна задача на държавното управление е подготовката на почтени и транспарантни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон ", не пропусна да подсети президентът.

" Тези цели би трябвало да работят извънредно и най-вече за хората и за българските жители ", заключи той. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия триумф. На добър час ", приключи президентското упътване към 101-ия български кабинет, пети длъжностен, назначен от президента Румен Радев. Който може да се окаже и не финален.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР