Пет са сигурните формации в следващото Народно събрание, а за

...
Пет са сигурните формации в следващото Народно събрание, а за
Коментари Харесай

"Гълъп": По-малко от 3 процента е разликата между ГЕРБ и БСП

Пет са сигурните обединения в идващото Народно заседание, а за още две изборната акция ще е решаваща. С 22,9% от тези, за които може да се чака да гласоподават - ГЕРБ в коалиция със Съюз на демократичните сили са преди всичко, следвани от Българска социалистическа партия с 19,2%. Това сочи най-новото, оповестено през днешния ден. 

Социолозите обаче се " застраховат " по отношение на данните и декларират, че те дават " моментната фотография за януари и не са прогноза за избирателен резултат ". " Прогнозите ще бъдат извънредно затруднени, поради неяснотата в предстоящата изборна интензивност, както и поради цялостната тревожна социална атмосфера ", показват още те. 

ГЕРБ (заедно със Съюз на демократичните сили, с 22,9% от евентуалните гласуващи) явно преодоляват проблемите от лятото, а и властта евентуално получава бонус от намаляването на случаите на ковид у нас . Засега ниският ритъм при имунизирането очевидно към момента не оказва въздействие върху имиджа на ръководството, установяват от " Галъп ".

Няма по какъв начин обаче да се знае действителният капацитет на групировката " Републиканци за България ", която се повява в изследванията в границите на десети от %, само че евентуално има учредителен и кадрови запас за атакуване на дялове, които биха обезпечили дотация. В изборния ден ще се разбере дали част от поддръжката, заявявана за ГЕРБ, в действителност ще се окаже прикрит избор за Република България, която е ръководена от някогашния втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов. Изгледите за това към този момент били дребни, а въпреки това " властта евентуално има шансове да активизира и сериозен предвидим избор ".

Българска социалистическа партия (19,2%) би била втора мощ, в случай че изборите бяха в този момент. Заедно с ГЕРБ, Българска социалистическа партия загуби поддръжка през лятото (макар и не колкото ГЕРБ). Според социолозите спадът на поддръжката на Българска социалистическа партия през лятото се дължи и на това, че като моментни други възможности митингите припознаха по-скоро други партии. Именно те сега ненапълно пречели на левицата да монополизира евентуалния протестен и углавен избор против ръководещите.

" До (и в) изборния ден обаче може да има и друга наклонност – това зависи от акцията. Зависи и от развиването на вътрешните процеси в Българска социалистическа партия, които могат да доведат и до проблеми със структури, и до пречистване на имиджа. И тук занапред ще се прави оценка въздействието на отделилата се групировка " Българска прогресивна линия ", която за момента има десети от %, въздействието нa " Изправи се.бг " и други

Като трета политическа мощ с 12,4 % се обрисува " ИТН " на Слави Трифонов. Проучването на " Галъп " открива, че партията " сякаш към този момент стопира своя растеж и времето ще покаже дали това е ходило нагоре или плато ". Така Трифонов, след няколко следващи месеца растеж, в действителност е заел " имот " от изборното пространство у нас, който би могъл да развие с акция. Любопитно ще е отражението на предстоящите лица на партията по места.

При Движение за права и свободи резултатът от 10.9% в този момент от евентуалните гласуващи може да се окаже и долна граница , в случай че се има поради следената в последните месеци и предстоящата готовност на партията. " Важен въпрос отсега нататък в акцията ще бъде какъв брой гласове от чужбина би получило придвижването и какъв брой гласове у нас би консолидирало – при новите си връзки с политическия връх в Турция. Конкурентите му към този момент не изпъкват и остават с десети от %, само че и при тях важи правилото за евентуалния прикрит избор ", разясняват от " Галъп ".

Макар и към този момент да не усилва поддръжката си, Демократична България също зае трайно свое място измежду партиите с изгледи да са в Народното събрание. През този месец – с 6,2%., сочи изследването. Голяма обаче била разликата сред тези твърдо заявяващи, че ще гласоподават и общия масив евентуални гласове за тази партия, което значи вероятни съмнения в поддръжката. " Демократична България са мощни във " финалните спринтове ". От основна значимост ще са вътрешните салда сред по-компактната, само че проведена, ДСБ и партията с доста по-широка моментна поддръжка, само че и с много по-флуидни структури – " Да, България ".

При Вътрешна македонска революционна организация с НФСБ (4,6%) също ще са значими вътрешните разпределения. Сериозната относителна тежест на Вътрешна македонска революционна организация там се фиксира от поредност проучвания в последните месеци и към този момент съвсем се покрива с систематизирания облик на Обединените патриоти. Вероятно, за " втвърдяването " на поддръжката в този момент проличава въздействието на твърдата позиция на македонския проблем. При Оперативна програма въздействие ще окаже съответната формула на явяване и тонът на акцията – най-много дали и до каква степен ще могат да се опазят от кавги, считат специалистите.

Същото важи и за мрежата на Мая Манолова, която е в този момент с изравнени шансове с Оперативна програма – " Изправи се.б " “ дружно с „ Отровното трио “ и редица други обединения. С 4.5% този микс се утвърждава като евентуален участник в идващия парламент. При Манолова евентуално е сработила и символната поддръжка от „ Отровното трио “, която дава и известна дясна легитимност, дружно с обединения като „ България на жителите “, „ Волт “, среди от Национална движение „Симеон Втори" и така нататък Важен фактор при Манолова обаче ще е и лявата легитимност.

Една десета от общо възнамеряващите да гласоподават признават, че вирусът би ги отказал. А една пета се затрудняват да отговорят в пряк сходен въпрос. Така, общо на към 2,8 милиона, могат да се оценят в този момент тези, които по другите критерии в проучването декларират, че биха дали своят вот твърдо и не биха се поколебали поради ковид. Това е може би към половината от трайно живеещите у нас, твърди още социологическото иследване. Тепърва ще стане ясно каква част от изборния лист ще е това. Около една десета са тези, които настояват, че ще гласоподават, само че още не могат да кажат за кого.

Около 2% са тези, за които може да се чака да гласоподават с „ не поддържам никого “. Те не се включват в останалите резултати.

-----

Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия. Изследването е проведеномежду 7 и 15 януари 2021 година измежду 1010 души по метода „ лице в лице “. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР