Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се

...
Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се
Коментари Харесай

Швеция даде назад: Русия вече не е поканена на церемонията по връчването на Нобеловите награди

Пет от шестте церемонии по връчването на Нобеловите награди се организират в Стокхолм всяка година, до момента в който Нобеловата премия за мир се връчва в Осло. Миналата година Нобеловата фондация сподели, че посланици от Русия и Беларус няма да бъдат поканени " заради нахлуването на Русия в Украйна ". Беларус е основен съдружник на Русия и нейният водач Александър Лукашенко поддържа " специфичната военна интервенция " на Русия. 

 

Тази година обаче Фондацията имаше друго желание - да предложения Русия, с цел да се “противопостави на разделянето ”. 

 

Фондацията беше подложен на критика в Украйна, а в Швеция водачите на три политически партии обявиха, че ще бойкотират церемонията. Кралят на Швеция също изрази запаси към наличието си, в случай че Русия в последна сметка има представител.

 

Самата покана изглеждаше извънредно парадоксална. Един от носителите на Нобеловата премия за мир е съветският публицист Дмитрий Муратов, който предходната година продаде наградата си на търг, с цел да събере средства за украинските деца бежанци. Самият Муратов е обект на репресии в Русия поради рецензиите си по отношение на властта. Вестникът му “Новая газета ” беше закрит.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР