Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата

...
Пет от най-старите български манастири, обявени за паметници на културата
Коментари Харесай

5 български манастира ще бъдат реставрирани с европари

Пет от най-старите български манастири, оповестени за монументи на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се чака да бъдат реставрирани с европари, предаде БНТ, като цитира известие на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Ремонт на здания, облагородяване на региона и туристически център се планува да бъдат направени във втория по величина български манастир  -  „ Успение Богородично " край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с план на стойност малко над 1,2 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 г. 

В развой на разглеждане е планът на Троянския манастир „ Успение Богородично ", където трябва да бъдат осъществени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и главната черква в него. 

Действащият девически манастир „ Рождество Богородично " край Килифарево също се нуждае от пари за ремонт и реституция. Планирано е там да бъдат построени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до остарелия манастир и мост на река Белица.

Плаковският манастир „ Св. оракул Илия " край Велико Търново има потребност от средствата за главен ремонт и реорганизация на манастирските здания и централния храм. Проектът планува съществени реставрационно-консервационни действия и създаване на туристически атракции. В момента планът се съгласува с Министерството на културата, защото манастирът е народен монумент. 

В края на месец ноември беше подписан контракт за ремонт на Кремиковския манастир по проект на Столична община. В него ще бъдат вложени малко над 9,5 млн. лева Предвижда се да бъде осъществена реституция на фрески, ремонт на покрива и дренажа на средновековната черква „ Свети Георги " в манастира и да бъдат непокътнати и показани археологическите разкопки в региона.

В края на ноември беше утвърдено и финансиране за консервация и реституция на фасадата на катедрален храм „ Св. Св. Кирил и Методий " в Бургас. Още две православни църкви аплайват за европари с планове за възобновяване. Това са храмовете „ Св. Димитър " и „ Св. Панталеймон " в област Видин. Към църквата „ Св. Димитър " е планувано и построяването на музей.

По Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година бе създаден специфичен механизъм, включващ безплатни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете - монументи на културата от национално и международно значение могат да аплайват за финансиране, прецизират от Министерство на регионалното развитие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР