Пет и половина милиона французи в държавния сектор са призовани

...
Пет и половина милиона французи в държавния сектор са призовани
Коментари Харесай

Стачка на държавните служители във Франция засегна училища, болници и полети

Пет и половина милиона французи в държавния бранш са призовани през днешния ден да стачкуват против проектите на президента Макрон за закриване на десетки хиляди работни места, орязване на обществени придобивки и към този момент замразените заплати. Засегнати са образователни заведения, лечебни заведения и публичните услуги. Отменени са 30 % от всички полети. В цялата страна са планувани 130 демонстрации.


Национална стачката, оповестена от чиновниците в държавния бранш на Франция, засегна през днешния ден учебни заведения, лечебни заведения и публични услуги и наруши вътрешния авиотрафик, съобщи Асошиейтед прес.

Девет синдиката приканиха за общонационален митинг против икономическите ограничения на президента Еманюел Макрон, които съгласно тях ще доведат до утежняване на изискванията на труд. Профсъюзите се опълчват на проектите за по-строги правила за отпуските по болест, заледяване на възнагражденията и понижаване на броя на чиновниците в държавния бранш през идните пет години.

Авиопревозвачът Ер Франс (Air France) заяви, че към 25 % от вътрешните полети ще бъдат анулирани, защото към протестните дейности са се включили някои диспечери. Компанията чака да успее да извърши всички полети на далечни дистанции от и до парижките летища.

Министерството на образованието заяви, че към 17 % от учителите в страната през днешния ден стачкуват. Някои учебни столове и детски ясли не работят. Училища в Париж са затворени, защото учениците са блокирали входовете в символ на взаимност със синдикатите.
Очаква се жп трафикът да се прави съвсем обикновено.

На митинг в Лион генералният секретар на синдиката " Форс увриер " (FO) Жан-Клод Майи прикани Макрон да спре с ограниченията за икономии против държавните чиновници.

Срещу промените на президента, ориентирани към частния бранш, през последните седмици към този момент се организираха няколко митинга. Синдикатите се притесняват, че икономическите ограничения на Макрон ще отслабят мъчно извоюваната отбрана на работещите във Франция.

Твърдолинейният профсъюз Обща конфедерация на труда (CGT) прикани към нови митинги и стачки на 19 октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР