Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар

...
Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар
Коментари Харесай

Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с оркестъра на Класик ФМ радио

Пет години след последното си посещение в България младият цигулар от български генезис Елин Колев се завръща у нас за огромен концертен план по покана на " Кантус фирмус ". Порасналото дете знамение ще свири тази есен за родната аудитория музика от Антонио Вивалди с оркестъра на Класик ФМ радио. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския занаятчия ще зарадва феновете на бароковото изкуство в осъществяване на надарения млад музикант, който към този момент е приключен концертиращ цигулар с огромен театрален опит. В програмата му за българската изява са цикълът " Годишните времена " (4 кончерти гроси) и два доста виртуозни, само че рядко изпълнявани концерта. Те са " Великият могул " (Grosso mogul, RV 208), прочут със своите блестящи и технични каденци, както и Концерт в ре мажор (RV 212), основан за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennita della santa Lingua di S. Antonio in Padua), един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди. В сходство с бароковата традиция творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функционалност се поема от солиста. Елин Колев ще свири у нас на старинна цигулка от 1749 година, направена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от фондация " Алберт Екщайн ". Концертът ще се състои на 15 октомври от 19.30 ч. в зала " България ". Събитието е част от поредицата " Концертмайсторите " и се финансира от стратегия " Култура " на Столичната община, научи ДУМА от Ирена Данкова.

Елин Колев е един от младите любимци на българската аудитория. Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, той стартира да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8 години, а на 12 към този момент свири в фамозната Карнеги хол в Ню Йорк. Участвал е в две кино продукции в Германия - игралния " Wunderkinder " и документалния филм " Оркестър от изгнаници " за основаването на Израелската филхармония, в който Елин Колев играе ролята на детето знамение Бронислав Хуберман - филм, който неотдавна беше показан за първи път в България. Елин е притежател на наградата " Млад гений на Европа " за 2010 година от Европейската фондация за просвета в Германия. На 14 години той подписва извънреден контракт със " Sony Classical " и записва компактдиска " Elin Kolev ".

Неговата първа и извънредно сполучлива изява в София е през 2013 година в Европейския музикален фестивал. За този концерт той получава премията " Дебют " на церемонията " Музикант на годината 2013 " на БНР. През 2014 година изнася концерти с оркестъра на Класик ФМ радио на фестивалите " Варненско лято " и " Европейски дни на културата " във Франкфурт. Година по-късно Елин Колев е поканен в академия " Сейджи Озава " в Швейцария и дебютира във Виктория хол в Женева. През есента на 2017 година цигуларят е включен в програмата за подкрепяне на млади музиканти " SWR2 New Talent " на немската социална медия SWR2 (Югозападно радиоразпръскване). Участието му в нея продължава три години и включва предавания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и записи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР