Пет години по-късно Рама направи обратен завой. Сега Албания е

...
Пет години по-късно Рама направи обратен завой. Сега Албания е
Коментари Харесай

Как ЕС печели от това да държи страните кандидатки извън съюза

Пет години по-късно Рама направи противоположен завой. Сега Албания е на път да стане първата страна отвън Европейски Съюз, която ще се занимава от името на държава-членка на Европейски Съюз с хората, идващи на границите ѝ.

Загриженост за правата на индивида

На 6 ноември албанският министър председател подписа съглашение с крайнодясната си италианска колежка Джорджа Мелони, което ще разреши на Италия да изпрати до 36 000 души, избавени в Средиземно море, в центрове на северозападното албанско крайбрежие. Жените, децата и лицата, считани за " уязвими ", ще бъдат освободени и обработени в Италия. Центровете единствено за мъже в Албания ще бъдат под италианска пълномощия и ще се заплащат напълно от Рим.

Планирани са две уреди с друго предопределение. В спокойния албански пристанищен град Шенджин ще бъде ситуиран център за приемане и инспекция, а в изоставена военна база в Гядер ще бъде построен център за задържане. Пресслужбата на италианското държавно управление съобщи, че оборудванията ще " ускорят обработката на молбите за леговище [и] възможното репатриране ". известието провокира митинг от разнообразни среди в Албания и Италия. Двама италиански политици съпоставиха плануваните центрове със залива Гуантанамо в Куба, където Съединените щати държат за неопределен срок обвинени ислямистки " терористи " след " 11 септември ".

Критиците настояват, че проектът ще разреши на Италия да заобиколи Дъблинския правилник на Европейски Съюз, който дефинира страната членка, виновна за разглеждането на молба за интернационална протекция. Съгласно конвенцията първата страна, в която идва търсещият леговище, е виновна за разглеждането на неговия случай. Планът провокира и други опасения: отделянето на единствено мъжете може да се равнява на делене на фамилии - политика, остро подложена на критика от правозащитните организации, която може даже да наруши интернационалното право.

Подобно предложение в Обединеното кралство предвиждаше " незаконните " претенденти за леговище, които прекосяват Ламанша и стигат до Англия с дребни лодки, да бъдат депортирани в Руанда за обработка и вероятно презаселване. По време на парламентарния надзор предходната година уволненият към този момент министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман не съумя да каже на народен представител по какъв начин такива лица, търсещи леговище, биха могли да дойдат в страната законно.

На 15 ноември Върховният съд на Обединеното кралство разгласи самата " скица Руанда " за противозаконна. Съдът постанови единомислещо, че търсещите леговище, изпратени в Руанда, ще бъдат " изложени на действителен риск от неприятно отношение ", в случай че бъдат депортирани в опустошените от войната родни места, от които са избягали. Откакто беше оповестена през април 2022 година, схемата провокира доста разногласия във Англия. През юни предходната година първият плануван полет до Руанда беше анулиран малко преди излитането след решение на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, взето в последния миг.

В отговор на това в политическата десница се организира интензивна полемика по отношение на възможното излизане на Обединеното кралство от Европейската спогодба за правата на индивида, подписана от всички 46 държави-членки на Съвета на Европа, като по този метод то ще остане в компанията на Русия и Беларус. Върховният съд обаче прикани за помощ многочислените интернационалните контракти, утвърдени от Обединеното кралство, дружно с вътрешните закони, които им придават деяние.

Извършване на мръсната работа на Запада

В основата на тези проекти за Руанда и Албания е концепцията, че морското избавяне и обработката на документи ще възпрат тези, които считат да си проправят път през Средиземно море и Ламанша. Някои специалисти обаче настояват противоположното - откриването на центрове за обработка на документи в Австралия през 2012 година е последвано от доста нарастване на броя на противозаконните пресичания по море.

Планът на Албания също по този начин беше подложен на критика за неналичието на бистрота. Преди оповестяването на решението на Рама-Мелони не е имало публично разискване или политически съвещания. Смята се, че Рама се е съгласил със схемата за прекачване на кораби, откакто е приел Мелони в Албания в средата на август. " Джорджа беседва с мен за това преди лятото; по-късно разговаряхме на 15 август, когато тя пристигна в Албания ", сподели той. " Имахме и други претенции от разнообразни страни, само че не можехме да откажем на Италия ". Това е част от модела, при който министър председателят взема решения едностранно, отвън рамките на националната сигурност или публичното разискване.

Всъщност това не е първият случай, в който албанското държавно управление се съгласява да одобри това, което Западът не желае. През 2013 година администрацията на Съединени американски щати съумя да накара Албания да одобри преместването от Ирак на към 2 800 членове на иранската опозиционна фракция " Моджахедин-е Халк " (МЕК). MEK се съгласи да не взе участие в никакви политически действия, до момента в който е в Албания. Но наруши това заричане, най-много посредством онлайн агитация и хакерски атаки против иранския режим, предизвиквайки в подмяна парализиращи хакерски атаки. Тогава Рама също работи едностранно, като прекрати дипломатическите връзки с Иран и даде на дипломатите на Техеран единствено 24 часа да изоставен Тирана.

Преди към 17 години Албания одобри някогашни пандизчии от Гуантанамо. Неотдавна, когато Съединени американски щати се изтеглиха от Афганистан и талибаните още веднъж взеха властта, Албания одобри стотици афганистански бежанци. Повечето от тях бяха преместени в Шенджин - мястото, където се намира плануваният италиански център за банкет и инспекция.

Някои албанци поддържат проекта за съдействие с Италия, като се базират на близката история. Албания одобри стотици хиляди бежанци от Косово по време на войната през 1998-99 година, когато косовските албанци бягаха от " етническото пречистване ", провеждано от тогавашния югославски президент Слободан Милошевич. През пролетта на 1997 година Албания се сблъсква с големи вътрешни вълнения, като неуспехът на една пирамидална скица форсира бежанската рецесия: за по-малко от седмица 10 619 албанци прекосяват Адриатическо море до италианския град Пулия.

Някои албанци възприемат приемането на нежеланите идващи в Италия в този смисъл - като демонстрация на признателност, демонстрация на народен темперамент и - като страна кандидатка за участие в Европейски Съюз - като отражение на " европейските полезности " на взаимност. Това обаче поражда въпроса: по какъв начин обработката на търсещите леговище в други зони би показала " европейските полезности " на страна членка като Италия?

Зад красивата изразителност за взаимност и реципрочност се крие по-малко ласкава картина. Балканските страни като Албания не престават да бъдат третирани от Европейски Съюз като " други " и изостанали. Европейски Съюз притегля най-хубавите и най-умните им младежи, както и евтината им работна ръка. Остават корумпирани, небогати страни, водени от компрометирани и затова елементарно манипулируеми водачи, подготвени на всичко, с цел да усилят властта и престижа си на международната сцена.

По този метод Брюксел печели от това, че държи страните кандидатки за участие в Европейски Съюз като Албания, Северна Македония и Сърбия отвън Съюза, където те са потребни като хранилища за мигранти и плантации за работна ръка, до момента в който законите на Европейски Съюз за убежището и труда не се ползват. Както съобщи предходната седмица европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон във връзка проекта на Италия за офшоринг, " правото на Европейски Съюз не се ползва отвън територията на Европейски Съюз ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР