Пет часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата, предава NOVA.Бизнесменът дава

...
Пет часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата, предава NOVA.Бизнесменът дава
Коментари Харесай

Пет часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата

Пет часа разпитваха Васил Божков в прокуратурата, предава NOVA.

Бизнесменът дава показания по изказванията си, че е плащал към 67 млн. на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Парите били „ такса успокоение ”, с цел да не бъде „ закачан ” бизнесът му.

Прокуратурата твърди, че с погрешно налагане на данъци и на налози върху облагите на предприемача, страната е изгубила към 700 милиона лв..

Божков изрично отхвърля това. При разпитите на Горанов и Борисов те пък отхвърлиха да са получавали пари от предприемача.

Днес стана ясно, че Божков е бил екстрадиран от управляващите в Дубай, които са известили Интерпол в България с писмо.

От Министерство на вътрешните работи не са дали отговор пред NOVA за какво в тази ситуация, каквато е процедурата при екстрадиция, не са изпратили екип на Съдебна защита, който да съпроводи Божков.

По време на полета той е трябвало да бъде и с белезници.

Неофициално източници на NOVA показват, че на 23 август Божков е бил известен от управляващите в Дубай, че не е мечтан на тяхна територия поради връзките му с Русия.

Тогава му е даден 72-часов период да напусне страната. Първият полет, който се е вмествал в този период, е бил на 25 август.

От държавното обвиняване оповестиха, че на 28 август в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) посредством Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ при Министерство на вътрешните работи, които се отнасят за интернационално търсене на български жител с букви В. Б., обвинен по досъдебни производства.

В документите е посочено, че способените управляващи на ОАЕ са решили да екстрадират българския жител с пряк полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25 август, като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа.

До сегашния миг СГП не е получила правосъден акт на способените управляващи на ОАЕ по отношение на решението за екстрадиция.

Ето какво написа в писмото, изпратено от ОАЕ до българското бюро на Интерпол:

„ Драги сътрудници, Националното централно бюро на Абу Даби (Интерпол –бел. ред.) употребява случая, с цел да изрази почитанията си на вашето уважавано Национално централно бюро, предават NOVA и Prb.bg.

Любезно ви осведомяваме, че лице, което е търсено от вашите способени управляващи по обвинявания за пране на пари, е арестувано в нашата страна и загрижените ни управляващи взеха решение да го екстрадират с пряк полет със следните елементи:

Номер на полета: Европейска комисия 2228, авиолинии „ Емирейтс ”

Излитащ в петък, 25.08.2025 година, от интернационалното летище Дубай в 10:45 сутринта и идващ на летище София в 15:15 часа.

Любезно ви молим да посрещнете субекта, когато дойде във вашата страна и да ни информирате с удостоверение за идването му. “

  
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР