Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове ще бъдат

...
Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове ще бъдат
Коментари Харесай

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София

Пет автоматизирани външни дефибрилатора, инсталирани в специфични шкафове ще бъдат сложени на метростанциите с максимален пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде възложен за потребностите на столичната дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ". По този метод апаратите ще могат да се употребяват при неочакван сърдечен арест и да оказват помощ за спасяването на човешки животи. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, дружно със зам.-председателя Иво Петров показаха концепцията за закупуването апаратите, а окончателното решение ще вземе градският парламент на идното си съвещание в четвъртък.

„ Надявам се, най-късно през февруари да е завършило оборудването на станциите, както и образованието на чиновници на метрото по какъв начин да работят с дефибрилаторите “ изясни ръководителят на СОС Георги Георгиев. Той добави, че 240 000 души на ден употребяват метрото, а достъпът на кола за спешна помощ до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, " Сердика ", в регион Люлин, Министерски съвет " Витоша ", НДК. Стойността на шестте дефибрилатора, дружно със шкафовете за тях е 40 000 лева с Данък добавена стойност, разясни шефът на СОС.

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров уточни, че това е отдавнашна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България. " Най-малко 4000 българи умират заради неочаквана сърдечна гибел. Това е една ужасяваща картина, а по данни на " Метрополитен " сред 10 и 12 души годишно умират от неочаквана гибел в метрото. 70% е вероятността човек да бъде избавен, в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация ", разяснява още проф. Петров и добави, че неведнъж са се нараснали случаите на сърдечни проблеми след прекарана зараза с COVID-19.

Според експерта преносимите дефибрилатори са безусловно безвредни и могат да бъдат използвани от непрофесионалисти в региона на медицината и опазването на здравето, защото софтуерът дефинира дали би трябвало да се направи електрически разряд или не, т.е. уредът не може да бъде употребен непозволено. Проф. Петров благодари на общинските съветници в СОС за единомислещата поддръжка за развиването на този пилотен план в бъдеще.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР