Пестилът представлява изсушена каша от варени плодове. Най-често се приготвя

...
Пестилът представлява изсушена каша от варени плодове. Най-често се приготвя
Коментари Харесай

Какво е пестил и как се прави?

Пестилът съставлява изсушена каша от варени плодове. Най-често се подготвя от сини сливи. При неговото подготвяне не се използва захар - той е изцяло натурален артикул. Пестил се е приготвял постоянно в предишното, а готовият артикул се продавал доста скъпо. Приготвени по този метод, плодовете резервират своите потребни свойства.

Неговата консумация е много потребна за организма. В България мармаладът е прочут още като габровски шоколад.

Приготвянето му изисква доста време, само че един път пробвали го, няма да съжалявате.

Пестил се прави, като плодовете /сините сливи/ се варят във вода, до момента в който им се отделят люспите. Също по този начин, в случай че имат костилки и те би трябвало да се отделят. След това получената примес се прецежда през марля или цедилка. След това се отделят костилките и люспите. Вътрешността на сините сливи, която сме отделили, се пасира. Трябва да се получи еднородна примес.

След това се сипва в дълбока тенджера и се поставя на котлон. Целта е да се сгъсти в допълнение. Това би трябвало да стане на слаб огън, като понякога се разбърква.

Получената гъста плодова каша се разстила върху набрашнен плот или дървена дъска и се оставя да изсъхне. Изсушаването на плодовата каша се прави на слънце и в проветрива помещение.

Изсушаването му лишава няколко дни. Първо се изсушава от едната страна. Когато спре да лепне, се обръща и от другата страна.

Добре изсушеният пестил може да се съхранява на проветриво място дълго време.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР