Песимист съм, че тези предложения ще проработят и ще постигнат

...
Песимист съм, че тези предложения ще проработят и ще постигнат
Коментари Харесай

До 28 пъти достига разликата в цената на едно онколекарство

Песимист съм, че тези оферти ще проработят и ще реализиран задачите, поради които са направени, тъй като това касае и статистическите способи за изчислението им. Това съобщи от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков по време на второ четене измененията в в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). С тях ще бъде основан механизъм, по който НЗОК да заплаща на лечебните заведения онколекарствата, отвън цената на клинична пътека. Гьоков напомни, за едно и също лекарство разликата в цената, платена от разнообразни лечебни заведения стига до 28 пъти. Депутатът цитира специалисти, съгласно които по този метод от Касата се източват над 100 млн. лева годишно.
" Но всичко това не нарушава закона, т.е., казусът е в закона ", разяснява Гьоков. Според него значим е въпросът дали НЗОК ще може да заплаща по-малко за медикаменти, само че не за сметка на пациентите, а за сметка на спекуланти и корумпирани фрагменти в опазването на здравето. Като един от значителните проблеми в законодателството социалистът уточни Закона за публичните поръчки, който освобождава от публични поръчки частните лечебни заведения. От Българска социалистическа партия имаме намерение още веднъж да предложим такава корекция в закона, съобщи Гьоков и разясни, че по този метод ще бъдат равнопоставени всички, които употребяват пари от публичния фонд.
Друг значим въпрос, който Гьоков сложи бе за какво за едни и същи медикаменти НЗОК, която работи с публични пари, заплаща разнообразни цени на разнообразни лечебни заведения. Гьоков съобщи, че е черноглед, че плануванаъа така наречен приблизително претеглената стойност и останалите нововъведения ще проработят.
Социалистите не чакат измененията да доведат до мечтаните решения в лекарствената политика или най-малко не в предстоящите мащаби. " Въпреки това, водени от значимостта хората да имат достъп до опазване на здравето и до лекуване от една страна, и от друга да бъде предпазен публичният интерес при харчене на публичен запас, ще подкрепим текстовете с вяра, че ще има усъвършенстване или най-малко няма да става по зле ", заключи Гьоков.
Гласуваната смяна планува НЗОК да заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност, само че в случай че болничното заведение е постигнала цена с 20% по-висока от най-ниската, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебното заведение.
ДУМА напомня, че критериите за приблизително претеглената стойност на онколоекарствата ще бъдат избрани в разпоредба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР