Пещерите Елора са внушителен комплекс от будистки, индуистки и джайнистки

...
Пещерите Елора са внушителен комплекс от будистки, индуистки и джайнистки
Коментари Харесай

Пещерите Елора

Пещерите Елора са величествен комплекс от будистки, индуистки и джайнистки пещерни храмове, издигнати сред 6-ти и 10-ти век покрай индийското село Елора. Елора е част от Световното културно и историческо завещание и е най-посещаваното място в Махаращра.

Пещерите в Елора са издълбани по отвесния скат на планина Чаранандри. Работата по тях е почнала през 550г., по същото време, когато пещерите Ажанта са изоставени. Построени са по време когато будизмът е залязвал в Индия, а индуизмът се е затвърдявал. Тогава Брахманите са били извънредно мощно придвижване под патронажа на царете Чалукия и Ращракута, които са ръководели активността в Елора.

Работата по пещерите стопира през 10-ти век, когато локалните управници минават от шайвизъм (индуизъм, отдаден на Шива) на джайнизъм. Структури от три разнообразни религии служат като прегледен образец за свободата на религията в Индия. Това е една от аргументите пещерите Елора да са предпазени от ЮНЕСКО през 1983г.

Пещерите са издълбани във вулканична базалтова канара, формирана от горещата лава, която се е стичала по скатовете и е образувала скални тераси.  Пещерният комплекс се състои от 34 пещери – 12 са будистки, 17 индуистки и 5 джайнистки. Те са номерирани хронологически.

Будистки пещери

Те са най-ранните пещери, датиращи от интервала 500г. – 750г. Всички, с изключение на пещера 10, са манастири, които са се употребявали за учения, медитация, ритуали и живеене.

Пещера 1 е елементарен манастир с осем дребни отшелнически кафези и доста малко декорация.

Снимка: elloracaves.org

Пещера 2 е много по-внушителна. Голямата основна зала е поддържана от 12 квадратни колони и е обградена от статуи на Буда. На входа към светилището пък има Падпамани, държащ лотос, както и Майтрея – Бъдещият Буда. В светилището можете да видите Буда, седнал в лъвски престол.

Пещери 3 и 4 наподобяват доста на пещера 2, само че са по-малко непокътнати.

Пещера 5 е кръстена Махарада, тъй като е употребена от локалните махари като заслон по време на дъждовния интервал в Индия. В центъра се намира дълга 36 метра зала, която евентуално е употребена за столова. За това сочат и двете редици каменни пейки. Статуята на Буда в светилището стои на столче и с дясната ръка допира земята.

В пещера 6 се намират две от най-хубави статуи в Елора. В лявата страна е богинята Тара, а против нея е Махамаури, будистката богиня на ученето, под която стои възпитаник, седнал на бюрото си.

Пещера 10 е наречена Дървената пещера, тъй като камъкът по тавана имитира дървени греди. В дъното на пещерата скулптура на Буда седи върху престол против огромна каменна ступа.

Пещера 11 е известна като Двуетажната пещера, въпреки че през 1876г. е намерено и подземие, което прави етажите общо три. В пещерата има както скулптура на Буда, по този начин и изображения на Дурга и Ганеш, което демонстрира, че е била превърната в индуистки храм откакто е изоставена от будистите.

Пещера 12 е Триетажната пещера. Стените в светилището са украсени с пет огромни скулптури бодхисатви и седем скулптури на Буда, представляващи всяко от предходните му превъплъщения.

Индуистки пещери

Създадени по време, когато индуизмът е процъфтявал, индуистките пещери показват изцяло друг жанр и визия от будистките. Индуистките храмове са издълбавани от горе надолу и са били нужни няколко генерации, с цел да бъдат планувани и приключени.

В Елора има общо 17 индуистки пещери, датиращи от интервала 600г. – 870г. Те са ситуирани към известният храм Кайласа. По стените на пещерите са изобразени събития от индуистките ръкописи.

Пещера 14 е била будистки манастир. Дългите стени са украсени с луксозни фризове, а входът към светилището се пази от богините на реката Ганга и Ямуна. Вътре пък има седем скулптури на богинята на плодовитостта, Сапта Матрикас, държаща бебе в скута си. В дясно на тях е женският облик на Ганеш и богинята на гибелта Кали.

Пещера 15 също е била будистки манастир. Долният етаж не е изключително забавен, само че на горния са едни от най-хубавите статуи в Елора. По протежението на дясната стена са изобразени пет от десетте превъплъщения или аватари на Вишну.

В дясно от предверието се вижда Шива, който излиза от признака линга, а неговите противници Брахма и Вишну му се молят смирено. Най-елегантната статуя е на лявата стена на залата. Тя демонстрира Шива като Натараджа, Върховният танцьор.

Най-известната индуистка пещера (16) в действителност не е пещера, а удивителен храм, издялан от солидна канара. Той символизира връх Кайлаш, домът на Шива и се назовава храм Кайлаш. Първоначално е бил затрупан с пълен пласт бял хоросан, от който изглеждал като заснежена планина.

Кайлаш има удивителна архитектура, забавни пространствени резултати и доста статуи. Самата структура е героизъм на човешкия талант – изкопаването на 250 000 тона канара е лишило 100 години и покрива регион два пъти по-голям от Партенона в Атина.

Пещера 21, Рамесвара, се счита за най-старата индуистка пещера в Елора, издигната в края на 6-ти век. В нея могат да се видят статуи на богините на реката, двама пазители на входа и любовни подиуми по стените на балкона.

В Пещера 25 е скулптурата на богът на слънцето Сурия, който с колесницата си се насочва към залеза.

На север пътеката се спуска стръмно до водопад, под който се намира пещера 29. Двойки лъвове охраняват трите стълбища, а вътре стените са покрити с огромни фризове. От ляво на изхода Шива и Парвати стоят на връх Кайлаш върху Равана, който се пробва да се освободи. От южната страна пък Шива е хванал Парвати за ръката, до момента в който тя се готви да хвърли зар в игра.

Джайнистки пещери

Тези пещери отразяват присъщите за Джайнистите философия и обичаи. Те не са доста огромни, само че изображенията в тях са извънредно детайлни. В доста от джайнистките пещери има красиви рисунки по таваните, елементи от които към момента се виждат.

Най-известната от джайнистките пещери е номер 32, смален вид на храмът Кайлаш. На горният етаж има разнообразни фризове и лотос на тавана. Два тиртанкари пазят входа към светилището. В дясно от тях е голият Гометесвара, който е изпаднал в дълбока медитация в гората – толкоз дълбока, че към краката му са поникнали растения, а змии и скорпиони пълзят по него.

Ако някой ден решите да видите тези монументални храмове и да се възхитите на неповторимите религии и тяхното завещание, можете да хванете полет до Мумбай, който коства сред 600 и 900 евро, а от там има пряк полет до летището в Аурангабат, което е на към 30 километра от Елора. Когато пристигнете, можете да се настаните в хотел Кайлас, който се намира тъкмо против пещерите. Стаята за една нощ на човек е $20.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР