Пещера. Заповедта за спиране на доставката на дърва за огрев

...
Пещера. Заповедта за спиране на доставката на дърва за огрев
Коментари Харесай

Ботьо Арабаджиев, ЮЦДП – Смолян: Заповедта на кмета на Пещера за спиране на доставката на дърва за огрев ще породи напрежение в местното население

Пещера. Заповедта за прекъсване на доставката на дърва за огрев ще породи напрежение в локалното население, е декларирал шефът на Южноцентрално държавно дружество Ботьо Арабаджиев в диалог с кмета на Пещера Йордан Младенов. Това оповестиха от пресцентъра на Южноцентрално държавно дружество (ЮЦДП – Смолян) във връзка изнесената информация от кметa на Пещера Йордан Младенов за сигнали от жители за завишение в цената на доставените количества дърва за огрев през отоплителен сезон 2021 година – 2022 година " Подобни дейности целят добиване на политически дивиденти и не е подходящо предприятието и стопанството да бъдат замесвани ", разяснява още Арабаджиев.

" Горско стопанство „ Пещера ” има ангажимент да обезпечи дървата за огрев на локалното население от краткотраен склад. Цените на дървата за огрев не са променяни през последните 8 години. Местното стопанство няма подписано съглашение с Общината и не взе участие в обществена стратегия за обезпечаване на дърва за огрев. Всяко горско дружество обезпечава дърва за огрев на локалното население по ценоразпис, според Наредба за изискванията и реда за възлагане и осъществяване на действия в горските територии държавна общинска благосъстоятелност и за използването на дървесина и недървесни горски артикули, означават от ЮЦДП.

" Всеки жител, получаващ дърва за огрев, самичък дефинира метода им на доставка. Възможностите са да бъде употребен личен превоз или да се употребяват услугите на транспортна компания. В случай на прилагане на такава компания, всеки жител самичък дефинира коя да бъде тя. Твърдението, че горското стопанство работи с транспортни компании е погрешно. ДГС „ Пещера “ не избира компаниите превозвачи и няма подписани контракти с такива. В горското дружество и горското стопанство не са постъпвали сигнали от жители по отношение на доставката на дърва за огрев ", показват от Южноцентрално държавно дружество.

" Списъците с искащите да получат дърва за огрев горското стопанство получи от община Пещера. 1243 индивида от обитаемоте места в общината са декларирали да получат дърва. До момента над 350 жители, които са декларирали желанието си, към този момент са закупили дърва.
С писмо на общината от 17 март 2021 година, горското стопанство е известено да прекрати всевъзможни дейности по доставка на дърва и да върне в Общинска администрация всички описи, включващи записаните лица, нуждаещи се от дърва за огрев за отоплителен сезон 2021/2022. Към момента 36 жители, които към този момент са заплатили, не могат да получат дървата си ", допълват от предприятието.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР