Пещера на Св. Иван Рилски пази короните на българските царе.

...
Пещера на Св. Иван Рилски пази короните на българските царе.
Коментари Харесай

ЧУДЕСА И ВЯРА: Св. Иван пази короните на българските царе

Пещера на Св. Иван Рилски пази короните на българските царе. Тази легенда обикаля селата в рилското корито под учредения от отшелника манастир. На 18 август там се празнува празникът на чудотвореца - Успение на Св. Йоан Рилски, написа " Телеграф ".

Чудотворна икона на Св. Иван Рилски.

 Чудотворна икона на Св. Иван Рилски.

Рилски манастир

Предания

Открай време в региона се споделя, че владетели са носили в този завършек на България злато на предпазване, кръстове и друга прескъпа църковна утвар, както и антични икони. При рухването на България под византийска власт, а по-късно и под османско робство насам са носени инсигниите на страната власт - скиптъри, корони и други артефакти още от времето на хан Крум. Заедно с 1 звук злато те се намирали в една пещера високо в планината, населявани от отшелника.

По времето на 5-вековното турско иго доста маладжии пробвали шанса си. Местните хора описват, че имането е било първоначално в манастира, само че една нощ отдадени монаси са изнесли съкровището високо в планината с магарета, а след това дали обет за безмълвие. Братята заравяли тук-там в гората към манастира по малко жълтици. Така най-страстните преследвачи на съкровището ги откривали и като мислели, че са го изровили цялото, се отказвали от диренето.

Безсребреник

Знае се обаче, че св. Иван е бил безсребреник. Емблематична е срещата му с цар Петър, при която той отхвърля да одобри донесеното злато от владетеля с няколко каруци, само че и да се види с него.

Има теории, че в действителност светията е бил брат на Петър и не са били в по никакъв начин положителни връзки. Иначе няма по какъв начин държател с императорско достолепие, прието посредством брак с византийска принцеса, да му идва на крайници освен това не един път, а два пъти. За знатния генезис на Св. Иван са били наясно всички последващи български владетели, които са имали изключително отношение към манастира.

Поклонници от целия свят идват да зърнат едно от чудесата на България - Рилския манастир.

 Поклонници от целия свят идват да зърнат едно от чудесата на България - Рилския манастир.

Телеграф

По-рано синът на Симеон Велики е минал през Магнаурската школа, а с добитите познания и теологична подготовка е съумял да основе край себе си монашеска общественост и манастир в Рила планина. Засега къде е било точното място на първата обител, към момента няма проучвания. Знае се единствено, че още тогава е изработен първият манастир, който се намира наоколо до гроба на Св. Иван в западна посока. Ловци на легенди споделят, че пещерата, пазеща короните на българските царе, е евентуално някъде в региона, само че на по-голяма височина. Красива приказка или истина, забулена зад легендите и еоните, остава мистерия.

Скрино

Според формалното житие на Св. Иван той е роден в село Скрино. Най-ревностите миряни обаче търсят дирите му в близкото село Фролош, защото има теории, че през IX век въпросното населено място се е намирало точно в неговото землище.

Религиозни гидове търсят следите на младия Св. Иван в тамошните пещери, и то в много необятен ареал. Според предания първото си знамение Иван прави едвам 6-годишен сред селата Скрино и Вуково, община Бобошево. Там той е бил овчар.

Веднъж река Струма придошла и стадото му се озовало в клопката на водната буря. Облечен с ямурлук, той разделил придошлата река на две, с цел да премине дружно с животните. Хората обаче, като видели това, се уплашили и прокудили детето. Оттам Св. Иван отива в Скрино. До ден сегашен там християните палят свещ в Руенския манастир.

Преди 1000 години цялата област тогава е била цялостна с църкви и манастири и е била наричана Бобошевската Света гора. Малкият Йоан се открива за по-голям интервал в манастира „ Св. Димитър “. Той е съществувал още от V-VI век, а през днешния ден се намира в центъра на града. Там седял до към 20-ата си година, когато потегля в посока село Смочево и Рилската пустота (планина). Има доста версии за какво това се е случило. Една от тях гласи, че не се е разбирал с монасите, които завиждали на неговите качества да лекува с молитва и да пророкува.

В Рила се открива в една пещера с извор. Св. Иван живее там съгласно едни предания до 68 години, а съгласно други до 70-72.

Изворът на светеца.

 Изворът на светеца.

Селяните последователно се престрашили и почнали да идват при него за помощ и съвет. Праведникът имал много мощни способности от Св. Дух да изцелява бесновати хора, които успокоявал с молитвите си.

Впечатлен от славата и чудесата му, на крайници в Рила планина при монаха Йоан идват доста знатни особи. Св. Иван умира в своята пещера през 946 година на 18 август.

Ритуали

С годините в региона се откриват разнообразни ритуали. В пещерата на светеца има дупка, известна като провиралката. Поклонници се промушват през тесния отвор в скалите с вярата да получат благословение - удача, здраве и триумф в земния живот. Вярва се, че който не успее да премине, е доста неверен. Според църковното поверие през този излаз на пещерата ангел Господен донасял храна на св. Йоан. През 90-те години един много състоятелен български бежанец в Съединени американски щати пристигнал и минал през отвора. Какво му се е случило, само че след 1 месец, като се върнал отвъд Океана, изпратил по сметката на Рилския манастир 1 000 000 $ подаяние, разкриват монаси, служили там по това време.

По думите им крупната сума била огромно прелъщение и станала мотив за раздори защо, по какъв начин и от кого да бъде изразходена.

Скоростта на светлината

Десетилетие по-късно хора от околните села настояват, че са виждали светията да броди в този завършек на България. Те го разказват като невисок дъртак, който се подпира на една дървена тояжка с резбован връх като монашески жезъл.

Изглеждал муден и безсилен, но това било единствено видимо, тъй като, стига да изискал, светията можел да се движи със скоростта на светлината. Така той се озовавал даже в Канада и Съединени американски щати след молитва на родни емигранти там, свидетелстват християни в интернет конгреси.

" Свети Иван Рилски е доста непоколебим светец. За разлика от другите, когато ти се яви, кръвта ти замръзва. При него няма пет-шест, би трябвало да слушаш и да изпълняваш незабавно заръките му. Помага, само че в подмяна желае праведност ", споделя от персонален опит Ангел Рафаилов, родом от Благоевград.

Пъхат писма с стремежи край извора му

В непосредственост до гроба и пещерата на светеца се намира лечителен извор. Над него стои железна икона, към която младо и остаряло пъха в дупките сред камъните писъмца с написани стремежи. Светецът откликвал на всеки съгласно заслугите му.

Пещерата на отшелника с Провиралката, намираща се до гроба му.

 Пещерата на отшелника с Провиралката, намираща се до гроба му.

svetimesta.com

За самата вода се споделя, че е лечебна. Зора Барутчийска от град Кюстендил свидетелствала преди време, че като дете майка й я довела, защото страдала от червен вятър. Хората към извора предизвестили родителката да не мие детето, че ще стане по-зле. „ Майка ми не ги послушала. Потопила лицето ми под водата и до момента в който слезем до манастира, съм се изчистила чудодейно “, разказвала кюстендилката.

Реставрираха храма над гроба му

Наскоро бе реставрирана църквата „ Успение на св. Йоан Рилски “, в която се намира гробът на светеца - покровител на българския народ. Тя е построена красиво под една огромна канара. Но поради вписването й в естествения пейзаж през годините потеглят съществени проблеми с проникването на вода и влага в черквата. Игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий се зае да избави гроба на светеца, като поде възобновяване му.

Историята на храма не е добре проучена. В настоящия му тип е приключен през 1820 година Построен е върху основите на по-стара черква, само че по кое време е била издигната тя, не е известно.

Църквата Успение на Св. Иван Рилски над гроба му.

 Църквата Успение на Св. Иван Рилски над гроба му.

svetimesta.com

Храмът продължава духа на отшелническата традиция, открита от св. Иоан. През целия си живот той се е подвизавал в пещери и хралупи и точно по тази причина той е вдигнат под една огромна скала.

От житието му излиза наяве още, че към 30 години след Успението на отшелника той се явява на игумена и повелява мощите му да бъдат пренесени в град Средец. Тогава от гроба му се понесло благовоние, а тялото му било нетленно./Телеграф.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР