Перспективите пред развитието на българската икономика са повече от добри.

...
Перспективите пред развитието на българската икономика са повече от добри.
Коментари Харесай

Лихвите тръгват нагоре от средата на 2019-а

Перспективите пред развиването на българската стопанска система са повече от положителни. Такова умозаключение може да се направи от данните в разбора на икономическия екип на италианската "УниКредит ", озаглавен: "България, превъзхождаща района на Централна и Източна Европа в растежа си ". Той бе показан на 18 април в София от основния икономист на "УниКредит " за Централна и Източна Европа Дан Букша и от основния икономист на "УниКредит Булбанк " Кристофор Павлов. Според изследването "докато множеството стопански системи от района към този момент са достигнали цикличния си пик и следва да преминат към меко закъснение, в България най-хубавите резултати на стопанската система, най-малко във връзка с растежа, занапред предстоят. Сценарият в икономическия разбор планува растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи своя пик през 2018 година при 4.4% и в случай че се материализират прогнозите ни за растежа в Централна и Източна Европа, междинният напредък на българската стопанска система за интервала 2015-2019 година би бил вторият най-силен за района след регистрирания от Румъния ".

Според Дан Букша "България е измежду най-хубавите образци в Централна и Източна Европа ". Според него макар че растежът на стопанската система ни е над нейния капацитет, не се чака прегряване нито тази година, нито идната. "Ние съдим дали един напредък е резистентен по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че казусът в България не е подобен и спестяванията резервират високите си равнища през годините ", сподели Букша. Той подчертава и на това, че в България няма проблеми с бюджетния недостиг.

Тук е мястото да се каже, че съгласно разбора на "УниКредит " упованията са от средата на 2019-а да стартира повишение на лихвените нива. Добрата вест за вложителите е, че най-късно до края на 2019-а те към този момент ще се радват на позитивна рентабилност по своите спестявания. Респективно длъжниците занапред би трябвало да си вършат сметката дали ще могат безпроблемно да обслужват заемите си, в случай че от края на годината лихвата по тях нарасне с към 1 %.

Според разбора на "УниКредит " потреблението най-вероятно ще продължи да бъде водещо измежду факторите за растежа, нараствайки с 4.6 и 4.5%, надлежно през 2018 и 2019 година, което е нищожно под резултата от 4.8%, регистриран през 2017-а Факторите, които движат растежа в потреблението, обаче ще се трансформират. Експертите чакат да се ускори потреблението, финансирано с дълг. Кредитите за семействата се чака да набъбнат с сред 5 и 10%, според от категорията им.

Оптимистичната прогноза на икономистите на "УниКредит " за мощен растеж на Брутният вътрешен продукт през годината се основава най-много на ускоряването на вложенията. Първите сигнали за възобновяване на вложенията бяха налице още през предходната година, когато набъбнаха с 3.8% в действително изражение (най-високото нарастване от 2008-а насам). "Инвестициите в жилищно строителство на частния бранш поддържаха в най-голяма степен растежа на вложенията през миналата година. Очакваме ново ускорение на растежа през 2018-а ", се показва в разбора на "УниКредит ". Според специалистите на групата нарастването ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата, които карат строителните бизнесмени да усилват размера на новото строителство - това се вижда най-много от увеличението на броя на новоиздадените разрешителни за градеж, които доближиха 6.5 млн. кв. м през 2017 година.

Интересно съпоставяне вършат икономистите на "УниКредит " сред България и Румъния. "Докато Румъния притегля вниманието на медиите и публицистите, въпреки всичко данните сочат, че от приемането на България в Европейски Съюз стопанската система й е съумяла да притегли повече вложения в машини и съоръжение, в сравнение с северната й съседка ", се показва в разбора.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР