Перник. Символи и рекламни материали за Сурва са подредени в

...
Перник. Символи и рекламни материали за Сурва са подредени в
Коментари Харесай

Символи са подредени в Регионална библиотека „Светослав Минков” в Перник

Перник. Символи и рекламни материали за Сурва са подредени в галерия в отдел „ Краезнание ” на Регионална библиотека „ Светослав Минков ” в Перник, оповестиха от пресцентъра на библиотеката. Изложбата е обичайната и се прави постоянно в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва, който и тази година беше анулиран поради ковид.

В експозицията са показани дребна част от притежаваните от библиотеката рекламни материали за фестивала. Книгохранилището разполага с над 25 000 единици с информация за " Сурва ", включващи книги, сборници, бюлетини, рекламни материали, а измежду най-ценните са първите плакати на фестивала.

В изложбата тази година може са се види валидираната пощенска марка от 2016г. във връзка 50 - годишнината на фестивала " Сурва " и включването на обичая " Сурова " в Представителния лист на ЮНЕСКО за международното нематериално културно завещание. На нея е изобразена обичайната сурвакарска маска от района, а върху пощенския плик - присъщите за Сурва чанове. Номиналната стойност на марката е 1.50 лева, а неин създател е Людмил Веселинов.
Сред показаните материали е и обемният авторски труд на етнохоролога Милчо Георгиев - „ Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва ” Летопис ”, в който е разказана историята на фестивала в Перник от началото му през 1966-а година до 2017-а година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР