Перник има вода от язовир Студена за още 32 дни,

...
Перник има вода от язовир Студена за още 32 дни,
Коментари Харесай

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

Перник има вода от язовир " Студена " за още 32 дни, до 10 дни той ще стигне до по този начин наречения мъртъв размер, а тръби за водопровода, който се възнамерява да свърже до месец и половина бент. " Белмекен " и Перник, още не са открити. Това стана ясно от рекордно дългото съвещание от над три часа на инженерната комисия към Столичния общински съвет. Противно на упованията на нея по този начин и не бе прегледан формален отчет с предложение за незабавното решение на казуса с водоснабдяването на Перник. Вместо това трима министри показаха информация за плана и се пробваха да убедят общинските съветници, че няма да се стигне до водна рецесия и в София. В комисията се появиха Петя Аврамова, министър на районното развиване, Емил Караниколов - на стопанската система, и Емил Димитров - на екологията, както и кметът на Перник Станислав Владимиров и регионалният шеф на Перник Емил Костадинов. Те показаха огромен набор от числа за наличните количества вода в язовирите, като прецизираха, че Перник ще взема от " Белмекен " през " Бели Искър " по 700 000 куб. метра вода на месец, или колкото София харчи за 2 дни. На съвещанието ръководещите насочиха и редица обещания за гласност, гаранции за недопускане на нова рецесия и заричане, че столичани няма да бъдат натоварени финансово от плана.

В отговор на въпрос на съветници от левицата министър Караниколов съобщи, че ще бъде подписано тристранно съглашение сред страната, Столичната община и концесионера " Софийска вода ", което да подсигурява ползите на столичани. Той изрази убеденост и в спазването на периода от 45 дни за реализация на 13,5 км тръбопровод за 25 млн. лв., " без да се губи нито ден ". Проблем обаче било намирането на тръбите и помпените станции, които сега се издирвали по целия свят от комерсиалните аташета на България.

Съмнение за осъществяването на поставените периоди изрази и Милка Христова от Българска социалистическа партия, която изиска и гаранции, че новите разноски няма да доведат до повдигане на сметките на софиянци. Социалистите дадоха обещание да поддържат решението за излаз от рецесията. Емил Караниколов пък се зарече, че ще подаде оставката си, в случай че " нещо се обърка ".

На срещата не стана ясно по кое време тъкмо ще бъде импортиран за гласоподаване отчет с съответния план, с цел да стартира реализирането му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР