Периодично чуваме, че различни компании и държави по света успяват

...
Периодично чуваме, че различни компании и държави по света успяват
Коментари Харесай

Колко бърз е лазерният интернет

Периодично чуваме, че разнообразни компании и страни по света съумяват да надскочат предходните върхове за скорост на интернет, излъчен по безжичен път, като нормално страните от източна Азия са водачите в тази сфера.

Този път обаче сериозен пробив идва от сърцето на Европа - Швейцария.

В партньорство с Thales Alenia Space и ONERA, откривателите на университета в Цюрих сполучливо са показали терабитово оптично предаване на данни по въздушен път благодарение на лазерна технология, написа университетът в прессъобщение. 
 Снимка 623640
Източник: ETH Zurich

Експериментът, извършен на разстояние от 53 километра сред планинския връх Юнгфрауйох и Берн, Швейцария, е имал съществени усложнения с провокации като въздушна турбуленция и топлинни амплитуди.

Базираният в Париж сътрудник по плана ONERA е внедрил чип с микроелектромеханична система (MEMS) с матрица от 97 дребни регулируеми огледала, с цел да преодолее тези трудности. 

Системата може да доближи 40 терабита в секунда при 40 канала на лентата благодарение на общоприети технологии, отваряйки опцията за рентабилни, високоскоростни интернет връзки посредством близки до земята сателитни съзвездия, оповестява университетът.
 Снимка 623641
Източник: ETH Zurich

Тази нова технология има капацитета да повлияе доста на световната интернет инфраструктура, изключително в отдалечени и незадоволително обслужвани райони. 

Тъй като системата, демонстрирана в опита, може елементарно да бъде мащабирана, тя предлага обещаваща опция на скъпите дълбоководни кабели, които сега образуват гръбнака на интернет.

Компаниите, забъркани в основаването на технологията, евентуално ще търсят способи за консолидираното на лазерната информационна система със съществуващи сателитни съзвездия, до момента в който учените от университета не престават да изследват капацитета й.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР