Пеперудите наричани още Люспестокрили“ или Люспокрили“ са разред летящи насекоми.

...
Пеперудите наричани още Люспестокрили“ или Люспокрили“ са разред летящи насекоми.
Коментари Харесай

6 любопитни факта за пеперудите

Пеперудите наричани още „ Люспестокрили “ или „ Люспокрили “ са разред летящи инсекти. Разредът включва също по този начин нощните пеперуди и молците. Често бива разделян на две групи (подразреди, инфраразреди, суперсемейства или по-рядко надсемейства съгласно другите автори), сплотяващи нощни пеперуди и молци в едната и дневни пеперуди в другата.

Хората обичат да гледат по какъв начин цветни пеперуди се носят от цвете на цвете. Но от най-малките сини до най-големите лястовичи опашки, какъв брой в действителност знаете за тези инсекти? Ето 6 обстоятелството за пеперудите, които ще намерите за очарователни.

 infomax-logo-50-15-HW

6 любопитни обстоятелството за пеперудите

Крилата на пеперудата са транспарантни

 пеперудите 6 любопитни обстоятелството за пеперудите фотография: pinterest

Как може да бъде? Познаваме пеперудите като може би най-пъстрите, живи инсекти! Е, крилата на пеперудата са покрити с хиляди дребни люспи и тези люспи отразяват светлината в разнообразни цветове. Но под всички тези люспи крилото на пеперудата в действителност е формирано от пластове хитин – същият протеин, който построява екзоскелета на насекомото. Тези пластове са толкоз тънки, че можете да видите тъкмо през тях. С напредването на възрастта на пеперудата люспите падат от крилата, оставяйки петна от бистрота там, където хитиновият пласт е изложен.

Пеперудите вкусват с краката си

Пеперудите имат вкусови рецептори на краката си, с цел да им оказват помощ да намерят своите растения гостоприемници и да намерят храна. Женска пеперуда каца върху разнообразни растения, като барабани с краката си по листата, до момента в който растението пусне соковете си. Шиповете на гърба на краката й имат хеморецептори, които откриват вярното съвпадане на растителни химикали. Когато разпознава вярното растение, тя снася яйцата си. Пеперуда от всевъзможен биологичен пол също ще стъпи върху храната си, употребявайки органи, които усещат разтворени захари, с цел да опитат хранителни източници като ферментиращи плодове.

Те живеят на напълно течна диета

 пеперудите 6 любопитни обстоятелството за пеперудите фотография: pinterest

Говорейки за хранене на пеперудите, възрастните пеперуди могат да се хранят единствено с течности – нормално нектар. Устната им част е модифицирана, с цел да им разреши да пият, само че не могат да дъвчат твърди субстанции. Хоботче, което действа като сламка за пиянство, остава свито под брадичката на пеперудата, до момента в който не откри източник на нектар или друга течна храна. След това дългата тръбна конструкция се разгъва и отпива храна. Няколко типа пеперуди се хранят със сок, а някои даже прибягват до отпиване от мърша. Независимо от храната, те я смучат сламка.

Пеперудата би трябвало да сглоби свое лично хоботче – бързо

 пеперудите 6 любопитни обстоятелството за пеперудите фотография: pinterest

Пеперуда, която не може да пие нектар, е обречена. Една от първите му задания като стара пеперуда е да сглоби устния си уред. Когато нов възрастен образец излезе от какавидата или куколката, устата му е на две елементи. Използвайки палпи, ситуирани в непосредствена непосредственост до хоботчето, пеперудата стартира да съединява двете елементи, с цел да образува едно, тръбесто хоботче. Може да видите новопоявила се пеперуда да извива и отвива хоботчето още веднъж и още веднъж, изпробвайки го. Това е любопитен факт за пеперудите.

Те пият от кални локви

Една пеперуда не може да живее единствено на захар; има потребност и от минерали. За да добави диетата си с нектар, пеперудата понякога отпива от кални локви, които са богати на минерали и соли. Това държание, наречено пудлинг, се среща по-често при пеперудите от мъжки пол, които включват минералите в спермата си. След това тези хранителни субстанции се трансферират към женската по време на чифтосване и спомагат за възстановяване на жизнеспособността на нейните яйца.

Те не могат да летят, в случай че им е студено

 пеперудите 6 любопитни обстоятелството за пеперудите фотография: pinterest

Пеперудите се нуждаят от идеална телесна температура от към 85 градуса по Фаренхайт, с цел да летят. Тъй като те са невъзмутими животни, те не могат да контролират личните си телесни температури. В резултат на това температурата на околния въздух оказва огромно въздействие върху способността им да действат. Ако температурата на въздуха падне под 55 градуса по Фаренхайт, пеперудите се обездвижват – не могат да избягат от хищници или да се хранят.

Когато температурите на въздуха варират сред 82 и 100 градуса по Фаренхайт, пеперудите могат да летят с лекост.3 По-хладните дни изискват пеперудата да загрее своите летящи мускули, или посредством трептене, или като се припича на слънце.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР