Пентагонът разследва бягството на американски войник в Северна Корея. Военнослужещият

...
Пентагонът разследва бягството на американски войник в Северна Корея. Военнослужещият
Коментари Харесай

Пентагонът разследва бягство на американски войник в Северна Корея

Пентагонът проверява бягството на американски боец в Северна Корея. Военнослужещият е бил на обиколка в Съвместната зона за сигурност сред Севера и Юга, преди да пресече границата.

Военнослужещият, разпознат като редови войник втори клас Травис Кинг, лежал близо два месеца в южнокорейски затвор по обвиняване в нахлуване. Освободен е на 10 юли и в понеделник трябвало да бъде изпратен вкъщи във Форт Блис, щата Тексас, където да му бъдат наложени спомагателни военни дисциплинарни ограничения. Според публични представители 23-годишният боец бил ескортиран до летището. Но вместо да се качи на самолета, напуснал летището и по-късно се включил към обиколка на корейското гранично село Панминджон и пресякъл строго охраняваната граница.

" Все още се опитваме да изясним нещата, само че това, което знаем е, че един от нашите военнослужещи, който е бил на обиколка, съзнателно и без позволение е минал военната демаракационна линия. Смятаме, че той се намира в севернокорейски арест. Внимателно следим и проверяваме обстановката ", съобщи Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати.

Засега не е ясно по какъв начин боецът е стигнал до границата и по какъв начин е прекарал часовете сред напускането на летището и пресичането на границата ден по-късно.

" Демилитаризираната зона е мощно укрепена. Много дребна част е отворена за хората, които нямат законова военна причина да бъдат там. Войникът е достигнал до такава зона - споделено пространство с конферентни зали сред военните уреди на Северна и Южна Корея. Това е мястото, където двете страни могат да се срещнат при възможни договаряния. Точно тук елементарно можете да влезете на севернокорейска територия ", описа Тревър Хъникът, публицист на Ройтерс.

Преминаването на границата се случва в миг на високо напрежение на Корейския полуостров с идването на американска нуклеарна подводница в Южна Корея и следващото тестване на севернокорейски балистични ракети.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР