Пентагонът официално одобри изпращането на първата партида танкове Ейбрамс“ в

...
Пентагонът официално одобри изпращането на първата партида танкове Ейбрамс“ в
Коментари Харесай

„На полигоните всичко беше по-лесно“. Защо западните танкове не помогнаха на ВСУ

Пентагонът публично утвърди изпращането на първата партида танкове „ Ейбрамс “ в Украйна - осем машини. Ще бъдат доставени през есента. Така ВСУ ще разполагат с минимум четири вида танкове задгранично произвеждане. За това дали този „ зоопарк “ ще помогне на киевския режим – в материала.

" Опростена " версия

Американците взеха решение да предадат 31 „ Ейбрамс “ още през януари. Това беше трансформация на M1A2. Това са съвременни транспортни средства с добра ризница, високотехнологична електроника, интеграция в системи за бойно ръководство и мощни оръжия.

През лятото обаче стана ясно, че Киев ще получи по-стара версия на M1A1. Това оръжие беше настоящо по времето на Роналд Рейгън и „ Пустинна стихия “.

Освен това няколко основни технологии няма да участват в дарените танкове. Пентагонът не желае техните военни секрети да попаднат в ръцете на руснаците. Поради това те отстраниха " визитната картичка " - усъвършенстваните уранови бронирани пакети, с помощта на които бронираните машини са на практика неуязвими в челната проекция. Същото направиха и с терминалите, които обезпечават построяването на бойна мрежа и осведомят за местоположението на личните си сили.

В последна сметка ВСУ ще получат три роти танкове, сравними по характерности и бойни благоприятни условия със руския Т-72Б модел 1989 година Срещу по-модерните съветски Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-90М М1А1 има дребни шансове.

Както сподели опитът от бойните дейности в Ирак и Йемен, тези транспортни средства са много уязвими даже от остарелите руски противотанкови ракетни системи.

В допълнение, M1A1 „ Ейбрамс “ е мъчно да се употребява дружно с други типове танкове. Нуждае се от специфична логистика и обслужване. По-специално, поради газотурбинния мотор. Първо, за един час шофиране отвън път, той изгаря 230 литра гориво, което е много. Второ, единствено американците имат опит в обслужването на такива мотори. Другите машини на НАТО са на дизел.

Тежък мотив

ВСУ по време на лятното нахлуване, съгласно съветското министерство на защитата, към този момент са изгубили 25 немски танка „ Леопард-2 “ от към 60 доставени. Именно тези машини украинският общоприет щаб искаше да употребява като главно средство за продупчване на отбранителните линии. Руската авиация и артилерия, както и минните полета обаче внесоха корекции в тази тактика.

И „ Леопард 2 “ е добра машина. Това е вторият по мощност главен военен танк в НАТО след „ Ейбрамс “. Разработен е по време на Студената война и е осъвременен няколко пъти. Киев получи модификации A4, A5 и A6. Германия има не повече от 100 от най-модерните A7 +.

A4 е създаден през втората половина на 80-те години. Тогава те доста усъвършенстваха отбраната на бронята на кулата, покачиха жизнеспособността на екипажа и осигуриха по-мощни снаряди. Тази трансформация е най-употребяваната до през днешния ден. Например, турските войски го употребяват интензивно в Сирия.

Версията A5 е от 90-те години. Челото и страните на купола бяха покрити с раздалечени модули за ризница, а маншетът на оръдието беше изцяло модифициран. Люкът на лидера също е модифициран, подобрявайки видимостта. Електрохидравличната система за стабилизиране на оръдието е сменена с изцяло електрическа, стрелецът е получил усъвършенстван мерник, а командирът е получил независима термокамера от второ потомство.

В A6 куполът е изработен още по-здрава и е добавена противоминна отбрана. Оръдието е удължено с 11 калибъра. Повишена е дулната сила, дулната скорост и, като резултат, пробиването на ризница.

Много преимущества обаче са зачеркнати от огромно тегло - към 62 тона. Това съществено лимитира опциите на неравномерен терен и затруднява евакуирането на развалените машини от бойното поле. В допълнение, „ Леопард-2 “, които не са оборудвани с динамична отбрана, са уязвими на огън от актуалните противотанкови системи. Част от машините бяха подсилени от украинците с блокове Дезинформация „ Контакт-1 ”. Но избавление от мини към момента не е открито.

Реликва от предишното

Германският вестник „ Берлинер Цайтунг “ заяви през юли, че Брюксел е забранил на Киев да употребява в интервенцията съвременни „ Леопард-2 “. В подмяна Западът се ангажира да съобщи десетки „ Леопард-1 “, които от дълго време са изведени от въоръжение.

„ Леопард-1 “ влиза в Бундесвера през 1966 година Тези машини се експлоатират и от Холандия, Белгия, Норвегия, Дания, Австралия и Италия.

Танкът е основан като отговор на руския междинен Т-62 и доста отстъпва на актуалната съветска тежка бронирана техника. Корпусът му може да се пробие със 125-мм бронебоен подкалибрен снаряд от всяко дейно разстояние и във всяка проекция. „ Леопард-1 “ също е уязвим от ПТУР и ръчни противотанкови гранатомети.

Украинците към този момент се оплакаха от френските колесни танкове AMX-10. Тези машини са " картонени " - не могат да устоят даже на огъня на едрокалибрена картечница. Защитата на бронята " Леопарди ", несъмнено, е по-сериозна, само че към момента не дава отговор на актуалните условия.

От друга страна, релативно ниското тегло (40 тона) разрешава на тези танкове да минават там, където по-тежките засядат. Нарезното оръдие с диаметър 105 mm, с помощта на добра система за ръководство на огъня и оптика, е доста дейно против леки бронирани транспортни средства.

Явно украинците ще употребяват тези транспортни средства по същия метод, както руснаците употребяват остарелите Т-62: като мобилни гаубици, от недиректни огневи позиции. Първият " Леопард " ще загуби дуел с съвременен танк. Но изцяло ще издържи на непосредствен удар на 152-милиметров снаряд.

Танк-снайперист

Британският „ Чаланджър-2 “ към момента остава мрачен кон, те към момента не са се появили на фронта. Явно командването на ВСУ ги пази.

Това е един от най-тежките танкове в света - 62,5 тона. Лъвският къс от бойната маса пада върху отбраната. Информацията за многослойната комбинирана ризница " Дорчестър " е класифицирана.

Най-вероятно заради тази причина Лондон трансферира единствено 14 единици в Киев. И може би е сложил строги условия за тяхното потребление.

Освен механически секрети, на карта е заложена и репутацията на „ Чаланджър “ като неуязвими. Те се употребяват интензивно от английския контингент в Ирак и въобще не понасят загуби от ПТУР. Единственият образец е погубен от другарски огън. Но в този момент интензивността на борбите е с пъти по-висока.

Най-вероятно " Чалънджър " ще бъдат лимитирани до ролята на " снайперисти ". За да създадат това, те имат всичко – мощно нарезно оръдие L30A1, оптика, подобаващи муниции. В допълнение към снарядите, в това число тези с ядро от обеднен уран, тези танкове имат унищожителни високоексплозивни бронебойни снаряди с обхват на пукотевица до осем километра. Увреждащото им деяние на практика не зависи от дистанцията. Въпреки това, 14 машини надали ще окажат видимо въздействие върху хода на военните дейности.

Успехът на бронираните транспортни средства на бойното поле не постоянно зависи от номиналните експлоатационни характерности. Решаващите фактори са равнището на подготовка на екипажа, разузнаването, взаимоотношението с други елементи, постоянните връзки, навременната доставка на муниции и поддръжка. Освен това най-лошият зложелател на танка не е другият танк, гранатомет или оператор на ПТУР, а атакуващият хеликоптер. Тази истина всекидневно се удостоверява от съветските екипажи на Ка-52 в Запорожко направление.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР