Пенсията от НОИ да не бъде автоматично намалена с 20%,

...
Пенсията от НОИ да не бъде автоматично намалена с 20%,
Коментари Харесай

Социалният министър иска ревизия на формулата за втора пенсия

Пенсията от Национален осигурителен институт да не бъде автоматизирано понижена с 20%, както е планувано в този момент, а с по-малко. Това предлага Министерството на труда и обществената политика, заяви отрасловият министър Деница Сачева.

Според Кодекса за обществено обезпечаване при пресмятане на пенсията за родените след 1959 година осигурителният приход се понижава с коефициент, представляващ среднопретеглено съответствие сред размерите на осигурителните вноски за повсеместен пенсионен фонд и за фонд " Пенсии " за трета категория труд за хората, родени преди 1 януари 1960 година Този коефициент се движи към 20-28% през годините и, по този начин избран, съгласно болшинството специалисти мощно ощетява хората, които ще получават две пенсии. Според множеството експерти при тази редукция би трябвало да се включи присъединяване на страната в обезпечаването, с което понижението на първата пенсия ще е на половина по-малко - около 12%. Това обаче значи по-големи разноски за страната, заради което ръководещите докорор не даваха и дума да се издума за сходно решение. Не е ясно дали концепциите на Сачева ще бъдат подкрепени от ръководещото болшинство и най-много финансовия министър Владислав Горанов.

Сачева ще внесе предложенията си до края на този месец. “Следващата седмица имаме среща с Асоциацията на пенсионните фондове. Изчакваме сега да се даде и едно становище-законопроект за изменение на Кодекса за обществено обезпечаване, тъй че се надявам най-късно при започване на март да можем да го сложим за публично разискване ”, добави министърът.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР