Пенсионният фонд Алианц България ще плати почти 10 млн. лева,

...
Пенсионният фонд Алианц България ще плати почти 10 млн. лева,
Коментари Харесай

Алианц България ще строи хотел зад банята в Банкя и ще плати 10 млн. лева за реставрацията й

Пенсионният фонд " Алианц България " ще заплати съвсем 10 млн. лв., с цел да може да построи хотел зад постройка на минералната баня в " Банкя ", оповестява вестник " Капитал ". Фондът ще може да употребява хотела 35 години, а по-късно би трябвало да го даде на Столичната община. Парите ще бъдат употребявани от общината за реставрацията на банята.

Минералната баня в Банкя е монумент на просвета, само че е в изключително тежко положение и от 2000 година е затворена поради заплаха да се срути. От 2012 година Столичната община прави несполучливи опита да я отдаде на концесия.

През април Столичният общински съвет одобри да разгласи нов търг, с начална деца от 9.8 млн. лв., с който да бъде открит вложител, който да построи балнеоложки комплекс, парите от наддаването да бъдат вложени в реставрацията на 100-годишната постройка на банята. В процедурата е взела участие само " Алианц България ".

" Когато проучвахме какъв брой изпълним е този план, установихме, че има добър капацитет за възвращаемост, в случай че го разработим като балнеоложки хотел на европейско равнище - по модела на курорти като Баден-Баден или Карлови Вари ", споделя пред " Капитал " изпълнителният шеф на фонда Страхил Видинов.

Банята в Банкя - 106-годишната постройка, потънала в съсипия >

Бъдещият хотел ще бъде обвързван със 100-годишната банята с подземна връзка, като ще употребява минералните води от нея. Инвеститорът ще би трябвало да възвърне и летния спектакъл с 200 седящи места, като съгласно плана Столичната община ще може да го употребява до 30 дни в годината.

Максималната застроена повърхност на приземния етаж на хотела не може да бъде над 1 500 кв. м., надземната разгърната повърхност - 6 хиляди кв. м, а подземната - 5 300 кв.м. Срокът за осъществяване е 3 години от откриването на строителната площадка. Преди това вложителят ще има 1 година, с цел да показа абстрактен и механически план.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР