Пенсионери от русенския инициативен комитет Да чуем гласа на възрастните

...
Пенсионери от русенския инициативен комитет Да чуем гласа на възрастните
Коментари Харесай

Пенсионери от Русе искат изравняване на минималната пенсия с прага на бедност

Пенсионери от русенския предприемчив комитет " Да чуем гласа на възрастните хора " упорстват за преизчисление на пенсиите. Причината е, че приходите на огромна част от тях са под линията на беднотия у нас. Те са изпратили декларация с настояването си до всички виновни институции.

Русе

Цял живот 77-годишната Румяна Радкова е работила в химическата индустрия. Тя е измежду основателите за повишение на минималната пенсия до размера на формалния предел на беднотия в България, който сега е 348 лв., а следващата година ще е с 15 лв. повече. Възрастната жена не е съгласна с гласуваното към този момент нарастване на минималната пенсия у нас.
Румяна Радкова, Инициативен комитет " Да чуем гласа на възрастните хора ": Има обществена харта и там е казано, че би трябвало да се обезпечава заслужен живот на възрастните хора. В тази връзка считаме, че това, което страната може да направи е точно да допусне доплащане до прага на бедността, преизчисляване на пенсиите.
В Русенска област пенсионерите са близо 70 000 души. Според данните на Националния застрахователен институт, повече от половината от тях живеят с приходи, които са под минималния предел на беднотия.
Мариана Петрова: По-малко от 300 лева не са задоволителни за естествен живот в България.Надежда Шерева: Това е най-мизерната пенсия на света.
Декларацията с настояването на преизчисляване на пенсиите е импортирана в Народното събрание. Тя е подкрепена с подписите на 200 пенсионери.

От инициативния комитет " Да чуем гласа на възрастните хора " са безапелационни, че ще си търсят правата до дъно, в това число и по правосъден път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР