Пенсиите трябва да бъдат увеличени с минимум 6.1% от 1

...
Пенсиите трябва да бъдат увеличени с минимум 6.1% от 1
Коментари Харесай

Социалният министър очаква увеличение на пенсиите с поне 6.1% от юли 2022 г.

Пенсиите би трябвало да бъдат увеличени с най-малко 6.1% от 1 юли тази година по така наречен " швейцарско предписание ", каквото е постоянното осъвременяване на пенсиите съгласно Кодекса за обществено обезпечаване, разгласи в четвъртък общественият министър Георги Гьоков. Той беше изслушан от депутатите във връзка преизчисляването на пенсиите и аргументите част от пенсионерите да получат по-нисък приход през януари по отношение на декември.

Наред това в съдружното съглашение е планувано за шестмесечен период да бъде осъществен разбор на пенсионната система и намиране на решение за резистентен във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите. Ако бъде реализиран консенсус и със обществените сътрудници, този механизъм може да бъде прибавен още след юни 2022 година, уточни Гьоков. Именно по тази причина той изрази вяра нарастването да е сензитивно по-високо от заложените 6.1%.

Според обществения министър пенсиите би трябвало да порастват съгласно приноса в осигурителната система, а всички, които имат потребност, да бъдат подпомагани посредством системата на обществено подкрепяне - до линията на беднотия.

" Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Това се отнася както за пенсиите за трудова активност, по този начин и за обществените пенсии. Разликата пристигна от намаляването на размера на Covid добавката, която обаче не е част от пенсиите на хората ", сподели общественият министър. Според него казусът с пенсиите е в резултат на решения на предходното 46-то Народно заседание.

Социалният министър счита, че основаното напрежение не е единствено от това, че има възрастни хора, които са получили с няколко лв. по-ниско заплащане, а и по тази причина, че при преизчисляването на пенсиите методът е неправдив, без да се регистрира самостоятелният принос към осигурителната система.

Гьоков изясни, че по отношение на новата по-висока тежест на осигурителния стаж са били преизчислени всички пенсии за трудова активност.

" Това преизчисляване се извърши, без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година застрахователен стаж процентът беше повишен от 1.2 на 1.35 ", добави министърът.

По думите му минималният размер на пенсията за стаж и възраст се е нараснал с над 23 % - или от 300 на 370 лв., а междинното нарастване на пенсиите от 25-ти декември е 12.9% или към 61.25 лева на пенсионер, и то се отнася за всички пенсионери (2 047 200 души).

Изключение има единствено във връзка с 945 пенсионери, за които или няма смяна, или има понижение в размера на пенсията, уточни Георги Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има неверно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е изменен типът на получаваната пенсия - да вземем за пример минават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влезнало в действие предписание на длъжностно лице за смяна на размера на пенсията.

Движение за права и свободи напомни, че 1 068 000 възрастни хора са били ощетени през януари с по-нисък размер на пенсионния приход и попитаха какви ограничения подхващат министерствата на финансите и на труда и обществената политика по този въпрос.

" За превъзмогване на казуса е взето решение тези пенсионери, чиито пенсии, като общ общ брой от пенсия и Covid добавка, са по-ниски от декемврийските, да получат добавка. Първите заплащания ще бъдат осъществени от Национален осигурителен институт през февруари. Тези суми ще се изплащат до юли, което ще коства към 104 милиона лв., като средствата са налични ", изясни Гьоков.

Новият метод за установяване на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 година и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва въздействие върху пенсиите на така наречен категорийни служащи, при които има разлика сред стажа в календарно време и общият трансфорат застрахователен стаж, изясни Гьоков. На това съображение при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат застрахователен стаж от първа и второкласен труд, процентното нарастване на пенсията е по-малко от оповестения междинен размер на нарастването от 12.5%, уточни министърът.

В отговор на въпрос на депутата от " Продължаваме промяната " Александра Корчева дали не може добавката да бъде превеждана като обществено заплащане, с цел да няма комплициране, общественият министър сподели, че това би затруднило всички участници в процеса. Причината е, че Агенцията за обществено подкрепяне няма потенциал да поеме подобен размер заплащания. Освен това за пенсионерите ще зародят неудобства.

" Аз постоянно съм се чудел за какво ръководещите, които вкараха Covid добавката за пенсионерите, го направиха посредством пенсионната система. Национален осигурителен институт има съществени обичаи при изплащането на разнообразни добавки и по тази причина е логически въпросът за какво тези изплащания не са в обществената система. Всички пенсионери би трябвало да са наясно, че пенсиите им до юли ще бъдат общ брой от персоналната им пенсия, Covid добавка и добавка, в случай че е нужна, с цел да може цялата сума да доближи до размера на декемврийските средства, които са получили ", сподели още Георги Гьоков.

Според него изказванието, че всички приходи от пенсии ще се покачват с идентичен %, е образувано от настройки, в това число и от политиците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР