Пекин / София. В събота през нощта в 02:04 местно

...
Пекин / София. В събота през нощта в 02:04 местно
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсна активност в два района на Китай

Пекин / София. В събота през нощта в 02:04 локално време в провинция Цинхай е записано доста мощно земетресение. Магнитудът на земетресението е 7.4; дълбочината на източника – към 10 километра. Епицентърът е в планинска област, далечен от огромните градове, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Епицентралният регион – рядко обитаема област – е в провинция Цинхай по горното течение на Жълтата река, в югоизтока на Западен Китай. Столицата на провинция Цинхай - град Синин (2,208,708ж./2010г) е най-големият град на Тибетското плато. Разположен е на 380-390 км североизточно от епицентъра. Там земетресението е усетено от IV и V степен по 12-степенната скáла. В провинция Цинхай земетресението е нанесло транспортни нарушавания – прекратени пътища и мостове заради срутища и свличания на земни материали. Има нанесени материални вреди и на сградния фонд, в резултат на което има и ранени. Сътресения са усетени и в прилежащите провинции – Гансу на североизток, Синцзян на северозапад, Автономна област Тибет на югозапад и китайската провинция Съчуан на югоизток. Поради мощното лъчение на сила, сведения за чувство идват и от Индия, Непал, Бангладеш, Мианмар, Лаос и Виетнам.

Земетресението е последвано от десетина вторични труса с магнитуд над 4.5. Най-силни измежду тях са два с магнитуд 5.1 и един с магнитуд 5.2 (Европейски център и Геоложки изследвания на САЩ). Групата от умерено-силни трусове се демонстрира по-късно над осем чáса по-късно. Разразява се за по-малко от един час. People’s Daily newspaper оповестява общо за регистрирани 453 афтершока до събота на обяд. Понастоящем, уеб сайтът на Китайския сеизмологичен център е недосегаем за приемане на настояща информация.
Малко повече от 4 часа преди мощното земетресение в провинция Цинхай, мощно земетресение с магнитуд 6.1 става в провинция Юнан в югозападната част на Източен Китай. В град Дали, на 20-25 км от епицентъра се правят избавителни действия. Над 190 къщи са претърпели повреди. Има ранени. Епицентърът на това земетресение е на към 1000 км в южна посока.
Не може да се допуска непосредствена връзка сред двете интензивности. Обща е обаче световната причина – колизия сред Индийския субконтинент и Евразия, което стълкновение е сътворило хималайския ороген и води до издигане на Тибетското плато.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР