Пекин и Вашингтон обявиха разполагане на военни патрули в Южнокитайско

...
Пекин и Вашингтон обявиха разполагане на военни патрули в Южнокитайско
Коментари Харесай

САЩ и Китай разполагат военни патрули в Южнокитайско море

Пекин и Вашингтон оповестиха разполагане на военни патрули в Южнокитайско море след усилване на напрежението сред Китай и Филипините в противоречивия воден сектор.

Командването на Южния спектакъл на Народната освободителна войска на Китай (НОАК) съобщи, че е провело " военноморски и военновъздушни сили за осъществяване на рутинни патрули " в морето от 3 до 4 януари.

Междувременно Съединените щати оповестиха, че ударна група, водена от американския транспортен съд " Карл Винсън ", организира двудневни учения с филипинските военноморски сили.

" Военноморските сили на Съединени американски щати постоянно организират сходни учения, с цел да укрепят връзките сред съюзническите и партньорските страни ", се споделя в изказването.

Действията са подхванати след видеозаписи, оповестени от филипинската брегова защита предишния месец, на които се вижда по какъв начин китайски кораби обстрелват с вода филипински лодки. Неотдавна също по този начин имаше конфликт сред филипински и китайски лодки на риф, където се стигна до произшествия, като двете страни си размениха обвинявания.

В изказването на НОАК не се загатва къде тъкмо ще се организират патрулите, нито се дават съответни детайлности за задачите им.

Пекин претендира за съвсем цялото Южнокитайско море и подценява решение на интернационален арбитражен съд, съгласно което изказванията му нямат правно съображение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР