Печалбата на банките продължава да бележи двуцифрен растеж с всеки

...
Печалбата на банките продължава да бележи двуцифрен растеж с всеки
Коментари Харесай

Печалбата на банките стигна рекорда отпреди финансовата криза

Печалбата на банките продължава да бележи двуцифрен напредък с всеки следващ месец и към този момент се изравни с върха отпреди рецесията.

В края на октомври трезорите са отчели чиста облага от 1.379 милиарда лв., сочи статистиката на Българска народна банка. Така по всичко проличава, че 2018-а ще бие върха от 2008 година, когато бе регистрирана чиста облага на банковия бранш от 1.387 милиарда лв., написа в. " Сега ".

В съпоставяне с октомври предходната година растежът е 38%. Тогава облагата на банките е била 1.001 милиарда лв., показва Българска народна банка.

Около 60% от облагата обаче идва от огромните трезори - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ и Пощенска банка, до момента в който по-малките финансови институции и банкови клонове от трета група са на загуба.

Добрите финансови резултати трезорите реализират на фона на падащи лихви, достигнали исторически ниски равнища, както и на банкови сливания. В края на октомври лихвите по ипотечните заеми паднаха приблизително до 3.26%.

Потребителските заеми, макар че през последната година леко вървят нагоре, също са рекордно евтини - 8.6% междинна рента. Лихвите по депозитите пък от ден на ден приближават нулата и на процедура доходността по тях е негативна поради таксите и комисионите.

Именно таксите и комисионите компенсират през последните две години намалелите доходи на банките от техния главен бизнес - кредитирането.

Доходите от такси в края на октомври доближават 881 милиона лв., което е с 55 милиона повече в съпоставяне със същия интервал отпреди година. От лихви приходите за десетте месеца на годината са 2.275 милиарда лв. при 2.235 милиарда лв. през предходната година.

Всъщност за по-голямата облага спомага растежът в кредитирането. Кредитният портфейл на банките се е нараснал от началото на годината с 8.4% и в края на октомври доближава 60 милиарда лв..

Друга причина за облагата е усъвършенстването на разноските - намалели са разноските за амортизация на финансови активи, като за десетте месеца на годината те са 365 милиона лв. при 585 милиона година по-рано.

Въпреки съвсем нулевите лихви депозитите не престават да порастват, демонстрира статистиката на Българска народна банка. В края на октомври те доближават 81.6 милиарда лв.. С 469 милиона лв., или с 2%, са нарастнали спестяванията на компаниите, а със 188 милиона лв., или с 0.4% - на семействата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР