Пчелина е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през

...
Пчелина е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през
Коментари Харесай

Доброволци ще консервират параклиса Св. Йоан Летни

" Пчелина " е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през 70-те години на предишния век за да филтрира отпадъците от река Струма. Преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето произлиза и името му.
Дълбочината на язовира е над 18 метра, а обиколката му по брега е 34 километра. В региона се намира и средновековният параклис „ Свети Йоан Летни “, обичано място на фотографи от цялата страна, а дори и от чужбина.
Вече 5 години язовирът се почиства от доброволци два пъти годишно – пролет и есен. Един от уредниците е Радослав Александров, който приема самодейността за персонална идея.


" След следващото ми посещаване на язовира видях какъв брой доста отпадъци има, което ме побърка и взех решение да взема ограничения. Събрах другари. Свързах се с едни прелестни хора, от които към този момент съм част, това са (Централна Рибно-Опазваща Организация, град Перник) и с тяхна помощ започнахме годишно разчистване на това прелестно място. Всеки път се събираме много хора и с огромна обич се прави цялото нещо ", споделя Радослав.
Тази година в пролетното разчистване се включиха 62-ма запалянковци с 6 лодки и 11 каяка, които събраха 324 чувала отпадък.  Екип на Actualno.com също взе присъединяване.  Сред боклуците бяха открити обувки, джапанки, легени, бутилки и голям брой фасове.
" Въпреки влагата и дъжда събрахме рекордно количество отпадък – над 320 чувала. Това е най-успешната ни година досега, над 60 индивида от цялата страна се включиха. Сред тях бяха и доброволци от, те пристигнаха чак от село Дорково, с цел да ни оказват помощ с почистването и да покажат, че такива неща би трябвало да се вършат. Имаме потребност от такива начинания ", добавя той.




" Почистванията не престават към 5 часа, а измежду най-интересните отпадъци са тв приемник, бойлер, елементи от тоалетни и всевъзможни сходни, само че мен персонално най-вече ме впечатли комбинацията от остаряла бутилка ром, кокосов орех и червен паспорт на една място. Това беше ужасно ", спомня си с усмивка Радо.
" Всяка година го вършим, за нас към този момент е традиция. Преди 2 години работех в Лондон и хванах аероплан безусловно за 2 дни, с цел да го направя и да се върна назад. Обикновено е 2 пъти годишно, само че огромната ни цел, с изключение на опазването и почистването, е консервирането на параклиса „ Свети Йоан Летни “, който се намира на скалата над язовира. Много прочут параклис, на извънредно красиво място, само че за жалост е мръсно. Фреските по стените са безусловно осквернени. Много им е тежко положението. Говорил съм с хора от Археологическия музей и те са подготвени да спомагат с каквото могат. "


" Сега следва оценка на вредите и ще стане ясно почти каква ще е сумата за консервация, тъй като то няма да е реституция. Това нещо не може да се реставрира защото е надълбоко унищожено, само че консервацията ще може да го резервира за генерации напред. Държавата я няма, по тази причина всички ние би трябвало да оказваме помощ. Трябва да има гражданско общество, което да желае да опазва, с цел да му е чисто и хубаво ", обобщава основателят.
 Пролетно разчистване - да се погрижим за язовир Пчелина Пролетно разчистване - да се погрижим за язовир " Пчелина "
Ако желаете да си изкарате хубаво, изключително при настъпващата все по-явно пролет и макар всевъзможни мрачни синоптични прогнози, да отидете...
Доброволците възнамеряват и създаване на чешма наоколо до параклиса за потребностите на миряните и риболовците. Ентусиастите са почнали и годишно броене на птиците, обитаващи язовира. Миналата година там са видяни розово фламинго, розови пеликани и черни щъркели.
Автор: Габриела Андреева


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР