Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед

...
Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед
Коментари Харесай

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

Пчеларите се оплакаха от ниските изкупни цени на пчелния мед на едро и вноса му от чужбина, който на процедура контролира и цената на българския. По думите на ръководителя на Съюза на българските пчелари и на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов сега родната продукция се изкупува на цена на едро от 3,80-4 лв. за кг.
Българските пчелари стачкуват и против решение на Европейски Съюз да бъдат импортирани без мито 45 хиляди тона пчелен мед от Южна Америка, което ще се отрази отрицателно върху реализацията на българската продукция. Традиционно в България се създават сред 10 и 12 хиляди тона мед, от които три четвърти се изнасят в Европа, сподели още Михайлов. По думите му страната би трябвало да възвърне пчеларите проверители и да има по-голям надзор при развъждането на пчелите. Пчеларите се оплакаха и че тази година реколтата от мед е по-слаба.
Пчелари одобриха предходната седмица декларация и проведоха подписка за решение на проблемите в бранша. Това стана по време на 55-ата Национална пчеларска среща " Север-юг ". Михаил Михайлов разясни, че декларацията и подписката ще бъдат импортирани още при започване на седмицата в Министерството на земеделието. Чрез нея пчеларите желаят България да излезе с предложение пред Европейски Съюз в новата стратегия на общата селскостопанска политика за интервала 2021-2027 година да бъде признат правилник, посредством който пчеларите ще бъдат подпомагани непосредствено за осъществена опрашителна активност на пчелите. Те желаят и съответно подкрепяне на всички регистрирани пчелари, на брой пчелни фамилии и по-драстични ограничения от страна на страната посредством Министерството на земеделието, храните и горите и Българската организация по сигурност на храните по отношение на нерегламентираното напръскване от страна на земеделските производители с пестициди, които тровят пчелните фамилии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР