Пазете се! Мощна магнитна буря ни застига съвсем скоро, категорично

...
Пазете се! Мощна магнитна буря ни застига съвсем скоро, категорично
Коментари Харесай

Пазете се! Мощна магнитна буря, категорично не правете това…


Пазете се! Мощна магнитна стихия ни застига напълно скоро, изрично не правете това… Астрономите оповестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 1-2 декември.

Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G3-G4.

Възможни са смущения в информационните мрежи и дори прекъсване на Интернета тук-там в Европа и Азия. Предупреждават от Meteo Balkans („ Метео Балканс “).

Нека да напомним, че магнитните стихии са разграничени на пет категории – G1 „ слаб “, G2 „ междинен “, G3 „ мощен “, G4 „ доста мощен “ и G5 „ извънредно мощен “.

Причината за тази стихия е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3500, което изригна на 28 ноември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали изригване на Слънцето с огромна активност – M9.8 (R1)  в рентгеновия диапазон. Изригването беше съпроводено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 800-900 км. в секунда.

Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се отбелязват най-мощните изригвания.

Опасността от следващо изригване не е оптимална, защото през идващите часове към Земята ще бъдат ориентирани слънчевите петна AR3501 AR3500 AR3494 и AR3493. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да доближи до планетата и да провокира геомагнитна стихия от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се покачва до 50-60%.

Очакваната геомагнитна стихия ще е от G3, само че има възможност да се усили до G4. Възможно е предстоящите полярни сияния да се виждат и в ниските географски ширини. Например от Германия, Полша и Беларус. Не бихме се изненадали даже се вижда и от Северна Румъния и Молдова. Вероятността да се вижда от България е доста ниска.

Meteo Balkans направи инспекция и откри, че главният му поток е ориентиран към Земята, което ще провокира мощна магнитна стихия.

Обикновено смущенията, подбудени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, съмнение в кръвното налягане и слаба централизация.

При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките.

Не е целесъобразна потреблението на тежка храна, както и дълготрайно застояване в затворени пространства без чист въздух, съобщи БЛИЦ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР