Пазаруването във виртуални супермаркети става все по-предпочитано. Клиентите постоянно са

...
Пазаруването във виртуални супермаркети става все по-предпочитано. Клиентите постоянно са
Коментари Харесай

Нова мода: Поръчваме онлайн доматите на баба

Пазаруването във виртуални супермаркети става все по-предпочитано. Клиентите непрекъснато са в интернет пространството и съпоставят цени, оферти и условия. Когато стане дума за пресни и екологично чисти зеленчуци и плодове, отгледани в дребни стопанства, търсенето набира все по-голяма скорост.

Все повече запалянковци вземат решение да заживеят на село и да се захванат с развъждането на зеленчуци. Стопаните изясняват, че не пръскат с химикали или подготвят препарати по остарели бабини предписания. Продават единствено толкоз, какъв брой роди земята. Продукцията си оферират непосредствено на клиента през обществената мрежа. А поръчаните кошници доставят бързо и комфортно на адрес или ги пускат по куриерска компания.

Да си поръчаш от село кошница с родни розови домати, краставици и билки във Facebook, а не да ги купиш от хипермаркета, се трансформира в фикс идея на огромния град.

Според потребителите доставките от дребните стопанства подсигуряват прясна храна със сигурен генезис, без използването на изкуствени пестициди и торове. Клиентите могат да се срещнат персонално с хората, които отглеждат тяхната храна, да научат повече за това и по какъв начин тя се създава.

Според новите аграрни стопани пък онлайн поръчките и ползата към създаденото в дребното стопанство им обезпечава задоволителен приход, с цел да продължат да живеят на село и обработват градините.

Един от тях е Тихомир Трайков. Той е веган и производител на екологично чисти зеленчуци и плодове. В градините си отглежда домати, краставици, фасул, чушки, тиквички, целина, подправки, моркови, сливи, круши, ябълки.

Предлага стоката си във Facebook. За този модел - продажба на еко зеленчуци по пощата, научава от собствен другар в Канада. И го ползва у нас, освен това с огромен триумф.

Тихомир поставя в кашон всичко, поръчано от клиента и набрано в същия ден, и го изпраща по пощальон. Вътре има към 6-7 кг артикули, а цената на цялата пратка е сред 15 и 30 лв.. Най-много са клиентите му от София, има от Русе, Горна Оряховица, Габрово, Велико Търново. Често това са интелигентни хора - лекари, компютърни експерти, или пък такива със здравословни проблеми.

Пратките стигат до своите получатели един път на седем дни, а продуктите в тях им стигат тъкмо за седмица. Стоките се трансформират съгласно сезона. В разгара на лятото да вземем за пример в един кашон има по 2 кг: домати, краставици, патладжани, зелен фасул, 2-3 връзки магданоз, моркови, босилек.

Тихомир Трайков отглежда еко плодове и зеленчуци към този момент 11 години. Залага на остарели български сортове и старинни технологии, научени от дядо му, който е бил градинар в Чехия. В сандъка му разкрил семена на домати, които сее към този момент няколко години и е очарован от тях. " Този домат е сладостен, апетитен и не боледува доста. Вярвам, че старите сортове български семена няма да се изгубят във времето ", уверен е Тихомир. Затова търси способи да ги записва в Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол.

В родния Полски Тръмбеш градината му е 350 кв.м. В близкото село Раданово е направил вкопан парник по модели от Русия и Словакия, откъдето бере виетнамски спанак, краставици, моркови, целина и чорбаджийски чушки. Смята, че градина от 2 декара е задоволителна, с цел да изхрани изцяло едно семейство. И даже ще остава за обмен.

Убеден е, че всичко може да се отглежда без химикали, по тази причина оказва помощ със знанията си и на други запалянковци да го вършат във Facebook групите си “Градината ни - градинарство - нашият дребен парадайс ” (79 000 членове) и “Вегетарианска и веганска кухня ” (67 000 членове), на които е админ. Отгледана екологично, продукцията е нетрайна, по тази причина Тихомир обмисля да преработва тази, която не съумява да продаде. И написа книга, в която ще разкрие тайните си да отглеждаш самичък храната си, недокосната от химия.

Началото на еко произвеждане в действителност не било толкоз мъчно. Когато почнал да се занимава със земеделие, работел като всички останали - употребявал химия, с цел да оказва помощ на растенията да оцеляват. Отказал се от този метод още след първата година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР