Пазарният дял на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)

...
Пазарният дял на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)
Коментари Харесай

ОПЕК губи дял от глобалния пазар на петрол

Пазарният дял на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) в бранша на суровия нефт понижава след използването на нейната Декларация за съдействие (DoC).

Анализаторите настояват, че все по-голямата опасност за каузи на ОПЕК идва от страни, които не са членки на ОПЕК+.

Проучвателната организация BMI, поделение на Fitch Solutions, съобщи , че напъните за поддръжка на сорта Брент посредством DoC са коствали скъпо. По тяхна оценка добивът на недопечен нефт, кондензат и NGL в ОПЕК е намалял с 3.32 милиона барела дневно спрямо 2016 година

В същото време производството отвън ОПЕК+ е повишено с 9 милиона барела на ден през същия интервал, като е нараснало пазарния си дял от 48.9 % на 55.1 %. Изследователската организация отбелязва, че въпреки ОПЕК+ към момента да може да въздейства върху цените, постигането на консенсус в границите на групата може да стане по-трудно.

Международната организация по енергетика (МАЕ) чака, че производството отвън ОПЕК+ ще господства в растежа през актуалната година, допринасяйки с близо 1.5 милиона барела дневно. За разлика от това, предлагането на ОПЕК+ се чака да остане устойчиво, в случай че се одобри, че доброволните съкращения ще бъдат последователно прекратени през второто тримесечие на 2024 година

Въпреки че ОПЕК+ лимитира производството от октомври 2022 година, с спомагателни съкращения през ноември 2023 година, цените на суровия нефт не престават да се двоумят към $80 за барел или под тази стойност. Според BMI тактиката за жертване на производството за подсилване на цените е изправена пред възходящи закани от възходящото произвеждане на пазарите отвън ОПЕК+ и постепенната загуба на пазарен дял.

МАЕ допуска, че в случай че не настъпят обилни разстройства в петролните потоци, през 2024 година пазарът ще бъде добре екипиран. Въпреки това от BMI предизвестяват, че ОПЕК+ може да се изправи пред провокации, защото мощното повишаване на предлагането в Съединени американски щати в интервала 2017-2019 година и разпадането на DoC през 2020 година са повлияли на тяхната тактика.

Прогнозата на Световната банка за стоките планува увеличение на предлагането на ОПЕК+, в случай че се одобри, че доброволните съкращения от страна на Саудитска Арабия бъдат анулирани. Според Австралийската работа на основния икономист (AOCE) растежът на производството отвън ОПЕК+ се чака да се забави, като пазарът на недопечен нефт може да се стесни през 2024 година

AOCE също по този начин твърди, че геополитическите събития, като съветската инвазия в Украйна, са повлияли на динамичността на предлагането на нефт. Прогнозите са цените на суровия нефт да се намалят леко през 2024 година, като останат с към 16% над предходната си 5-годишна междинна стойност от $70 за барел.

Освен това се появи напрежение в границите на ОПЕК+, в това число напускането на Ангола през декември 2023 година, както оповестява BMI. Изследователската организация акцентира, че въпреки ОПЕК исторически да е реагирал на краткотрайни разтърсвания, поддържането на тези реакции в изискванията на структурни трендове като енергийния преход слага провокации.

ОПЕК+ е претрупан с внимателно балансиране, управлявайки въздействието върху приходите от по-високи цени и по-ниско произвеждане. МАЕ чака през 2024 година растежът на международното търсене да се забави, като акцентът ще бъде подложен върху напъните за декарбонизация, които оказват въздействие върху търсенето на нефт. Тъй като страните одобряват разнообразни тактики за нисковъглеродна стопанска система, стремежът към декарбонизация може да докара до напрежение в сплотеността на ОПЕК+, съгласно BMI.

Докато някои членове на ОПЕК, като Саудитска Арабия и ОАЕ, са в добра позиция да се оправят с световния енергиен преход, други, изключително в Северна и Западна Африка, са изправени пред по-остри опасности, свързани с климата. От МАЕ считат, че продължаващия риск от спиране на международните доставки на нефт, изключително вследствие на спора в Близкия изток, който визира по-специално петролните потоци през Червено море и Суецкия канал.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР