Пазарните индикатори светят в жълто и червено за най-голямата криптовалутаКриптозимата

...
Пазарните индикатори светят в жълто и червено за най-голямата криптовалутаКриптозимата
Коментари Харесай

Биткойнът не може да се отърси от сковаващия студ

Пазарните знаци светят в жълто и алено за най-голямата криптовалута

Криптозимата е в деветата си седмица и биткойнът още не може да се отърси от сковаващия мраз, се показва в разбор на Ройтерс.

Пазарните знаци светят в жълто и алено за най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, която загуби една трета от цената си единствено за два месеца.

Така че какво следва?

Ограничената история на биткойна не дава огромни насоки за развиването на Криптозимата, която се дефинира като нескончаем интервал на мечо въодушевление за месец или повече.

Досега е имало пет такива зими от 2017 година насам и три от 2021 година Двата срутва от предходната година продължиха надлежно 14 и 10 седмици, изтривайки от цената на биткойна надлежно 45% и 47%. Ако те могат да се одобряват за нормални, то последният спад в цената на токена – с 36% за осем седмици – има още накъде да продължава.

„ Биткойнът просто не е прелъстителен за вложителите на дребно сега. Никой в действителност не вижда този капацитет биткойнът да донесе 10-кратна възвръщаемост ", показва Джоузеф Едуардс, началник на звеното за финансови тактики на Solrise Finance.

Наистина, макросредата е надалеч от подкрепяща за клас активи, одобряван изрично като волатилен, рисков и уязвим в лицето на инфлацията. И до момента в който терзанията за растящите лихвени проценти по света и геополитиката водят американските акции все по-близо до мечата територия, криптовалутите не са в безстопанствен лист за извършване на покупки.

И въпреки всичко, даже и в мразовитата пустота, има признаци, че криптокралят готви завръщане.

Биткойнът черпи сили от останалата част на криптопазара – да вземем за пример имиджът му обезпечава известно утешение за вложителите, които напущат различните монети, в това число стейбълкойните, одобрявани за прекомерно рисковани след срутва на TerraUSD при започване на май.

Надмощието на биткойна – мярка на съотношението сред пазарната му капитализация и останалата част от криптопазара, доближи 7-месечен връх от над 44%, макар че цената му понижава.

„ Институционалните вложители изключително бягат на несъмнено място, до известна степен, към биткойна, който има максимален институционален банкет “, показва Маркус Сотиру, анализатор на GlobalBlock.

Миналата седмица биткойн фючърсите записаха най-голямата си чиста дълга позиция, откогато договорът се предлага от 2018 година, демонстрираха данни на CFTC. Това е сигнал, че трейдърите се приготвят за повишаване на криптовалутата

Страх и лакомия

Биткойнът загуби половината от цената си от пика си на 10 ноември от 69 хиляди $. Тази седмица цената му флиртува с прага от 30 хиляди $, откакто удари 17-месечно дъно от 25 401 $ на 12 май. Монетата остава най-голямата по пазарна капитализация, само че пазарната стойност на всички криптовалути в този момент е 1,3 трлн. $ – по-малко от половината на 3-те трлн. $ през ноември.

Индексът за боязън и лакомия (Fear & Greed index) на платформата Coinglass за пазарни настроения – където 0 е ексклузивен боязън, а 100 е изключителна лакомия, се намира на ниво от към 13.

Етерът, криптовалута номер 2 по пазарна капитализация, се движи към цена от 2000 $ и поевтинява с към 60% от пика си от 4868 $ на 10 ноември.

Билал Хафез, основен изпълнителен шеф на изследователската компания Macro Hive, показва 2300 $ и 2500 $ като основни нива, предупреждавайки, че невъзможността цената да се задържи над едно от двете нива в кратковременен проект би било мечи сигнал.

Пазарът е уплашен. Общият размер на спот пазара за всички криптовалути на водещите тържища е намалял до 18,4 милиарда към понеделник (23 май), което е по-малко от половината на 48,2 милиарда $, следени на 14 май. Това е и най-големият размер за 2022 година, демонстрират данни на изследователския и новинарски уебсайт The Block.

От Glassnode пък показват на 9 май, че биткойн на цена от 33 600 $ ще остави 40% от вложителите „ под вода “ – когато активът е по-евтин, в сравнение с когато е закупен.

„ Мнозина са оставени да се чудят какво би трябвало да вършат със своите монети – да ги пазят като живота си или да отчетат загубите и да продължат “, показва Линдзи Бел, основен пазарен и паричен пълководец на Ally Invest.

„ Добро увещание е, че криптовалутите евентуално не би трябвало да са повече от, да кажем 1-2% от портфолиото ви “, добавя тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР