Пазарджишкото село Калугерово стана първото село в България с поставен

...
Пазарджишкото село Калугерово стана първото село в България с поставен
Коментари Харесай

Калугерово стана първото село с дефибрилатор на публично място

Пазарджишкото село Калугерово стана първото село в България с подложен на обществено място дефибрилатор, който в незабавни случаи може да избави живот. До момента такива устройства има на публични места единствено в няколко огромни регионални града у нас.

Апаратът бе дарен от доктор Борис Манев, шеф на Центъра за незабавна здравна помощ в Пазарджик, който съобщи автоматизиран външен дефибрилатор на кмета на община Лесичово Серьожа Лазаров. Уредът бе инсталиран в село Калугерово, в преддверието на Радио СОТ, където има денонощна жива защита.

Независимо дали изпълнявате служебните си отговорности или сте инцидентен очевидец на случай, посредством автоматизирания дефибрилатор се обезпечава мощна композиция от функционалности за бърза, ефикасна и животоспасяваща помощ на потърпевшите от ненадейно прекъсване на сърцето. С неговата помощ и съответна интервенция с ранна дефибрилация в границите на 3-4 минути може да се усили опцията за оцеляване на потърпевшия с повече от 50%. Това стана ясно, когато доктор Манев при предаването на дарението изясни функционалностите и преимуществата му.

В редица западни страни слагането на автоматизирани дефибрилатори на публични места е одобрена процедура. Имат личен програмен продукт, основан на изкуствен интелект, който прави разбор на сърдечната активност на пациента. Те съставляват висока технология, която може да се употребява от всеки, като използването им се направлява от гласова директива по какъв начин да се процедила при спешна обстановка.​ У нас тази потребна процедура едвам в този момент стартира да набира скорост, а такава инсталация има сложена на към момента доста малко публични места.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР