Пазарът за великденската трапеза – по-скъп тази година. От миналия

...
Пазарът за великденската трапеза – по-скъп тази година. От миналия
Коментари Харесай

Сметката за Великден: Колко струват основните продукти от списъка за празника

Пазарът за великденската софра – по-скъп тази година. От предишния до този април потребителската кошница с съществени хранителни артикули за празника е поскъпнала с над 13 %, демонстрира информация на системата за агропазарна информация.



Точно преди месец NOVA сподели какъв брой костват 16 от главните за великденската софра артикули. Броени дни преди Великден от малкия екран взеха решение да ревизират – има ли смяна в цените на храните и напитките от листата. Само за година пазарът за празника е поскъпнал с над 13 %, демонстрира съпоставяне на цените в системата за агропазарна информация САПИ. Миналия април потребителската кошница е коствала близо 140 лева, а този – малко над 158 лева – с близо 19 лева от горната страна. От листата с артикули на едро най-вече са поскъпнали: яйцата за боядисване, захарта и брашното за козунака, както и ориза и лука – за дроб сармата. Скок има и в цената на агнешкото.

Има ли далавера на пазара в последните дни преди Великден?

Оранжерийното произвеждане през зимата го нямаше. Първо се намеси страната със своите контролни функционалности, вследствие на което страхът в търговците докара до понижаване на техните упоритости за спекулативни цени, разяснява Цветан Цеков, Национална браншова камара „ Плодове и зеленчуци “.

От всички артикули закупени преди месец, тъкмо половината са със същите цени от преди месец. По-евтино са закупени краставиците, доматите и олиото, само че по-скъпо излизат агнешкото, козунакът, зрелия лук за дроб сърмата и ракията.

Според икономистът доцент Огнян Боюклиев от Българска академия на науките – явен знак за далавера при търговците поради нарасналото търсене в последните дни преди празника.

В Европа е по-характерно, когато идват празниците да понижават цените, тъй като ще завоюват от оборотите. При нас за жалост е противоположното, разяснява доцент Боюклиев.

Хранителната кошница за Великден се чака да е по-скъпа, само че аз нямам доверие да е по-скъпа или най-малко доста по-скъпа от междинния ритъм на инфлацията, разяснява Богомил Николов от „ Активни консуматори “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР