Спортисти и учени, занимаващи се с климата, предупреждават, че след

...
Спортисти и учени, занимаващи се с климата, предупреждават, че след
Коментари Харесай

Доклад: Жегите застрашават Олимпийските игри

Спортисти и учени, занимаващи се с климата, предизвестяват, че след няколко години рисковите горещини могат да създадат провеждането на Олимпийските игри през лятото " невероятно " .

В съдействие с учени и експерти по физиология на топлината от Университета в Портсмут група олимпийци показаха терзанията за повишението на температурите и за това, че те могат да доведат до колапс на спортистите или, в най-лошия случай, до гибел.

(Видеото е архивно: Пътят на олимпийския огън: Факлата беше носена от българин)

Докладът, наименуван " Огнени пръстени: опасности от горещини на Олимпийските игри в Париж през 2024 година " , приканва Игрите и другите спортни организации да подхващат дейности по отношение на изменението на климата.

Една от рекомендациите е да се промени графикът на надпреварите , тъй че те да се организират през по-хладни месеци или в по-хладно време на деня.

За тазгодишната Олимпиада в Париж френската синоптична компания Météo France към този момент предвижда по-топли от нормалното условия и съобщи, че има 70% възможност през юли и август да е по-горещо от нормалното.

В отчета откривателите на климата проучват разликата в температурите от 1924 година, когато Париж за финален път е бил хазаин на Олимпийските игри , до тази година.

Те откриха, че приблизително за седмиците сред юли и август е с 3,1 °C по-горещо.

Учените означиха, че съществува висок риск от рискови горещини, и прибавиха, че през 2003 година горещата вълна във Франция е лишила живота на повече от 14 000 души.

Други рекомендации от отчета включват:

-Настоятелно приканване на спортните управляващи да вкарат по-добри проекти за рехидратация и изстудяване на спортистите

- Даване на опция на спортистите да се изричат по въпросите за изменението на климата

- усилване на съдействието сред спортните органи и спортистите в акциите за повишение на осведомеността за климата

- преоценка на спонсорството на изкопаеми горива в спорта

Говорител на Международния олимпийски комитет съобщи, че организацията е възнамерявала събитията по този начин, че да се избегнат горещините , и е създала набор от принадлежности за предотвратяване на състезателите от рискови температури.

В изказването си те допълват, че температурите на местата за осъществяване на събитията ще бъдат следени от близко и че " обезпечаването на допустимо най-хубавите и безвредни условия за спортистите и феновете е главен приоритет за МОК и цялото олимпийско придвижване ".

За публикуването на отчета Самюъл Матис, играч по мятане на диск в американския олимпийски тим, съобщи, че горещите условия са нарушили провеждането на олимпийските тествания по лека атлетика през 2021 година

В последна сметка те трябваше да се проведат вечерта, макар че температурата към момента беше към 30С.

Матис добави: " Мисля, че на доста места, в Съединени американски щати и по света, надпреварите през лятото, в случай че не се организират измежду нощ, ще станат всъщност невъзможни . "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР