Пазарът на труда в страната продължава да се възстановява след

...
Пазарът на труда в страната продължава да се възстановява след
Коментари Харесай

Броят на заетите расте за пръв път от края на 2019 г.

Пазарът на труда в страната продължава да се възвръща след шока от пандемията през миналите две години. През първите три месеца на 2022 година равнището на безработицата спада с 1.4 пункта по отношение на същия интервал на предходната година и доближава 4.9%, демонстрират данни на националната статистика. Стойността е малко по-ниска даже спрямо първото тримесечие на предкризисната 2019 година, когато е била 5%. Безработните лица са намалели с над 45 хиляди спрямо година по-рано, а заетостта също продължава наклонността на възобновяване. Броят на заетите лица е с растеж на годишна база за първи път от края на 2019 година

Спрямо последното тримесечие на предходната година безработицата леко се усилва с 0.4 пункта или 12 хиляди души. Прави усещане, че при лицата със приблизително и висше обучение равнището на безработица почти се резервира по отношение на края на 2021 година, само че при тези с главно скача с 4.8 пункта до 16.4%, въпреки да остава по-ниско спрямо първото тримесечие на предходната година. Търсещите работа през януари-март са 158 хиляди души, а от тях 12% или 19 хиляди за първи път са на пазара на труда.
Заетостта също пораства
Делът на заетите по отношение на през първите три месеца на годината нараства до 52.7% или с 1.3 прочие пункта нагоре по отношение на миналата година. Стойността съответствува с тази от първото тримесечие на 2019 година, въпреки от този момент заетите да са намалели като брой. Сега те са 3.068 млн. души, като за година са се нараснали с близо 40 хиляди Въпреки общия растеж, във възрастовата група 15-29 заетите понижават с над 9 хиляди души, а спадът идва най-много от лицата на възраст от 24 до 29 години.
Реклама
Обичайното систематизиране по браншове се резервира - най-вече от заетите са в услугите (близо 65%), малко под 30% са в промишлеността, а под 6% работят в областта на селското, горското и рибното стопанство.

Данните към този момент удостоверяват, че безработицата в страната ще се задържи на равнище малко под 5% тази година. Брюксел чака пазарът на труда да не е изключително динамичен през 2022 година В настоящата си прогноза институцията залага на растеж на заплатите от 9.7%, който обаче ще е по-бавен от покачването на цените. на годишна база.

Числата демонстрират още, че броят на обезкуражените лица на възраст 15-64 години продължава да понижава, като при започване на година доближава 55 хиляди души или с 5 хиляди по-малко на годишна база. Неактивните лица на възраст 15-64 години, които нито са заети, нито си търсят работа, са 1.2 млн. или 28% от популацията на тази възраст. От тях обаче над една трета са ангажирани с обучение или образование, оповестява Национален статистически институт.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазар на труда
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР